ÎPS Teofan a dat recomandări în ce privește amenajarea altarului de vară, care ar arăta perfect în spatele bisericii pentru că spațiul este generos și lesne pot încăpea câteva mii de persoane. În biserică, înaltul ierarh a îndemnat și pe cei prezenți să se alăture în rugăciune, rostind ”Cuvine-Se cu adevărat!” „Era o rană a oraşului şi începe să se vindece, cu mila Domnului, şi este foarte bine. După ce s-a vindecat rana de la Popăuţi, se vindecă şi rana de la Sfântul Gheorghe. Cred că se bucură din ceruri Voievodul Petru Rareș, după întristarea pe care a avut-o la Botoșani, la sfârșitul primei domnii, când oștile celui pe care multe doamne și bărbați îl admiră foarte mult, Suleyman Magnificul, când și-a trimis oștirile aici. Cred că pe la Botoșani pe undeva a avut loc bătălia și după o, din păcate, veche tradiție românească, o parte din boieri l-au trădat, s-au dat cu turcii. Și atunci a pierdut bietul voievod bătălia”, a declarat ÎPS Teofan.
Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani este o biserică ctitorită de doamna Elena Rareș (văduva domnitorului Petru Rareș) în anul 1551. Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, având codul de clasificare BT-II-a-A-01942.01. Pe pisania acestei biserici se poate citi: „Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre.”. Clopotnița care se află în parte de nord a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea și este asemănătoare cu cea de la Popăuți. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval.
Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice. Această biserică a fost restaurată de Nicolae Ghika-Budești în anul 1911.