Sute de copii şi adulţi au participat la ceremonialul militar și religios şi au ascultat mesajele autorităţilor la uniutate şi demnitate.
Monumentul Eroilor din Priml Război Mondial a fost îmbrăcat în coroane şi jerbe de flori, iar Garda de onoare a defilat în paradă, ca în fiecare an.
“Ne-am rugat ieri în biserici la ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, pentru unitatea națiunii noastre, pentru că Mântuitorul Hristos a spus, rugându-se Tatălui Ceresc: precum noi așa și ei să fie una. Unitatea aceasta o aduce doar Dumnezeu, celelalte principii nu sunt realizatoare de unitate deplină, doar Dumnezeu ne aduce acest lucru. Am văzut undeva în bibliografia lui Nicolae Iorga că la cununia sa în biserică, după ce au primit pe creștet cununiile, el și mireasa, i-a spus miresei sale: “De acum înainte voi lupta mai puternic pentru unitatea Transilvanei cu România” și m-a trecut un fior pe spate citind acest lucru. Iată, în cadrul unei sfinte Taine, acest bărbat de mare demnitate al neamului românesc a înțeles că transferă lupta sa personală în familie, deci familia trebuie să lupte pentru unitatea ei în primul rând, și apoi pentru unitatea națională, unitatea etniei”, a spus părintele protopop Lucian Leonte.
Prefectul județului, Dan Nechifor, a dat citire mesajului premierului Dacian Ciloș, iar în încheiere a spus: “Din partea mea personal, având în vedere că se apropie și sfintele sărbători de iarnă, vă urez sărbători liniștite și Doamne ajută”.
“De 26 de ani sărbătorim la 1 Decembrie Ziua Națională a României, moment încărcat de solemnitate și de aducere aminte a lungului șir de lupte și sacrificii ce au dus la refacerea unității românilor în interiorul granițelor. Marea Unire hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 poate fi considerată cea mai înălțătoare pagină a istoriei românești care a pus bazele României ca stat modern și prosper. Și chiar dacă fiecare generație își trăiește timpul ei și are propriile proiecte de viitor care depind de contextul istoric, social, economic și cultural și dacă nu uităm să valorizăm ceea ce cei dinaintea noastră au reușit să realizeze fiecare sărbătorire a zilei naționale ar trebui să fie un prilej de a da o nouă dimensiune românismului și solidarității noastre. Să ne bucurăm așadar și de acest 1 Decembrie, să ne punem laolaltă speranțele în viitor, să fim demni de statutul de români. La mulți ani România! La mulți ani români!”, a fost și mesajul lui Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean.
Prefectura a împărţit cocarde, iar primăria a oferit 1.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert.
De la ora 12.00, Consiliul Județean Botoșani, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, vor oferi un recital de excepție la care sunt asteptați să participe toți botoșănenii pe esplada din fața Consiliului Județean, se va da startul spectacolului oferit de Orchestra Rapsozii Botoșanilor și soliștii acesteia, printre care Dan Doboș, Elena Mândrescu, Laura Ștefănescu Potoroacă, Petronela Rusu dar și Cornelia Ciobanu și Constantin Petrescu.
Programul manifestării va conține muzică populară dar și cântece patriotice.
One Comment