Zeci de romi din municipiul Botoșani, dar și din alte localități în care etnia este reprezentativă, au colindat, astăzi, pe străzile orașului, în straie specifice, cu salbe și fuste colorate, pălării și haine sclipitoare. De ziua lor, etnicii au organizat un Marș al Prieteniei, cu aportul prefectului Costică Macaleți. Ei au oferit flori şi felicitări trecătorilor de pe traseu, ca un îndemn la prietenie și acceptare.
“Dragi copii, dragi elevi, vreau să vă spun la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, astăzi, 8 aprilie. Să fiți sănătoși, să aveți inspirație și să fiți talentați”, le-a transmis, personal , prefectul Costică Macaleți, care a îmnânat diplome elevilor romi cu rezultate deosebite.
Botoșănenii și-au lăsat mesajele pe hârtie, pe două flipchart-uri instalate în fața Muzeului Județean și au asistat la un spectacol susținut de cetățenii de etnie romă pe treptele Palatului Administrativ. Aici pirandele și-au rotit fustele în vând chiar dacă în boxe răsunau acordurile imnului de stat!
„Există o vorbă a romilor, când ne e foame, mai tare cântăm! Prefectul s-a gândit să vă aducă câte un sandviș, câte un cornuleț, rugăm copiii care sunt pe scenă, care prezintă, să vină alături de coordonatorii lor pentru a servi cornulețe din cutii”, a intervenit Semiramida Balan, fost consilier al prefectului pe problemele romilor.
Tot pe treptele prefecturii au fost improvizate două expoziții: una de pictură semnată de Domnica Marcu, o pictoriță romă în vârstă de 64 de ani și una de carte semnată de Jupiter Borcoi, expert al Primăriei Municipiului Botoşani, care prezintă o colecţie de poveşti şi povestiri pentru copii, scrise în limba romani.
“Avem și exemple pozitive în rândul etniei, studenți, copii care muncesc, salariați. Nu toți se pricep la linguri! Nu romii sunt principalii vinovați de principalele eșecuri sociale și economice din țara asta! Întotdeauna responsabilitatea pasată e vină asumată” a declarat Doris Dascaliuc, activist în cadrul Agenției de Dezvoltare Comunitară “Inter-activă”- ADCIA Botoșani.
Pe toată perioada manifestărilor, romii au lăsat, la vedere, mesaje către comunitate, care îndeamnă la unitate și la eliminarea discriminării.
Ziua Internaţionalǎ a Romilor este sǎrbǎtoritǎ în această zi întrucît pe 8 aprilie 1971, la Londra, a fost creatǎ Uniunea Internaţionalǎ a Romilor. La ora aceea romii s-au dotat cu un imn şi cu un drapel încǎrcat cu mai multe simboluri. Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmîntul şi natura, albastrul sugereazǎ cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte cǎ romii sunt originari din India, de unde au venit dupǎ un lung exod.