Oamenii de lângă noi și viețile lor spun povestea celor 100 de ani de România și nu în ultimul rând, povestea celor 50 de ani de când comuna Vorona există în actuala formă administrativă. Deloc întâmplător, așadar, în plin An Centenar, “Săptămâna Culturii la Vorona” a fost deschisă de celebrarea cuplurilor de aur, 27 la număr, la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din parohia Vorona Centru, acolo unde s-a oficiat un Te Deum de mulțumire pentru sănătate, longevitate și împliniri. Iar în semn de prețuire pentru experiența de viață și vârsta aniversaților, după momentul slujbei, comunitatea Voronei a sărbătorit cuplurile de aur într-un mod cu totul și cu totul deosebit. “Diplomele și micile cadouri care v-au fost oferite astăzi reprezintă doar o mică parte din respectul pe care vi-l purtăm. Sunteți acele modele de urmat care susțin viața socială pentru familie. Dumneavoastră, care impliniți această frumoasă vârstă, pe care ați trăit-o împreună ca soț și soție în familie, alături de copiii dumneavoastră, sunteți stâlpii comunității noastre” a fost mesajul primarul Voronei, prof. Aurel Ștefan, pentru zecile de aniversați. Iar masa festivă pregătită de organizatori a fost completată de flori, cadouri, șampanie și tort aniversar. Și, bucuria sărbătoriților a fost cu atât mai mare cu cât, alături în această zi deosebită, le-au fost prietenii, copiii și nepoții.
A IX-a ediție a Concursului de toacă “Trâmbița Îngerilor”
Credința și măiestria devin o chemare către mântuire, iar acest lucru a fost dovedit pe deplin duminică, în chiar prima zi a evenimentelor care marchează în An Centenar “Săptămâna Culturii la Vorona”, de către toți cei 16 participanți la concursul “Trâmbița Îngerilor” desfășurat în satul Icușeni. Aici, cu mic cu mare, ucenicii de pălimar din toate parohiile au îmbrăcat costumul național, s-au primenit, s-au rugat și au venit să-și arate măiestria la întrecerea de bătut toaca, în vibrațiile misterioase și încărcate de spiritualitate ale „clopotului de lemn”. Adrian Secrieru, preotul paroh al bisericii din satul Icușeni, un locaș de cult de peste 300 de ani, perfect conservat și care se identifică cu lumea satului de odinioară, spune că de fapt adevărata semnificație a acestui obicei tradițional este o chemare la slujbă, cu adânci semnificații:“Toaca este o chemare a credinciosului la slujbă. Aşa cum spun Sfinţii Părinţi, toaca simbolizează sunetul care s-a auzit atunci când Hristos Domnul a fost răstignit pe cruce. Este sunetul care ne aduce aminte că Hristos s-a răstignit şi ne cheamă la slujbă. La concursul de toacă se ține cont de greutatea faptului de a toca, de ritmul care trebuie păstrat de la un capăt la altul, de „flori”- acele bătăi mai rare, mai dese, cu cât sunt mai multe și mai complicate, trebuie să aibă o continuitate și un echilibru al formei”. “Prin acest concurs lansăm și noi o rechemare la una din tradițiile cele mai adânci, cele mai înrădăcinate și cele mai prezente din comunitățile noastre românești. Să ne bucurăm că am reușit, prin preoții noștri parohi, să atragem copiii spre lucruri esențiale, fundamentale. Nu ne putem salva din împrejurările grele în care suntem decât prin credința în Dumnezeu și în valorile neamului nostru“ a completat prof. Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona. După ce toți concurenții și-au arătat măiestria, juriul a deliberat, iar câștigătorii s-au ales cu premii în bani și bunătăți. Nici ceilalți nu au plecat cu mânca goală, fiind omeniți cu suc, cozonac, dar și cu diplome. Evenimentul, aflat la a noua ediție, a fost organizat de Primărie cu sprijinul parohiilor din zonă.
Programul zilei de marți, 4 septembrie, în cadrul Săptămânii Culturii la Vorona
Programul “Săptămânii Culturii la Vorona” continuă marți, 4 septembrie, ora 8.00, în Piața Comunală din localitate, cu Expoziția de animale EXPO-ZOO 2018, ediția a 13–a, concursuri de îndemânare între fermieri, degustare de produse ecologice și premierea celor mai frumoase exemplare de animale. Iar la ora 11.00, la sediul Primăriei Vorona va avea loc colocviul pe tema dificultăților generate de birocrația excesivă în derularea proiectelor, cu participarea crescătorilor de animale, a specialiștilor, reprezentanți ai cooperativei agricole și ai GAL ,,Valea Siretului de Sus”, precum și delegați ai administrației locale și județene.