ImportantLocal

LOCAL | Zeci de localităţi aflate la graniţa judeţului sunt în alertă maximă din cauza pestei porcine!

17 comune şi oraşe aflate la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova sunt atent monitorizate. Este vorba despre localitățile Cristinești, Darabani, Dersca, Hilieșeu Horia, Hudești, Mihăileni, Pomârla, Suharău (la granița cu Ucraina) și Călărași, Coțușca, Manoleasa, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Ripiceni, Românești, Santa Mare și Ștefănești (la granița cu Republica Moldova).

În aceste localităţi au fost distribuite materiale cu informații pe care trebuie să le știe populația referitoare la pesta porcină africană. Importurile de carne și produse din carne de porc din Ucraina și Republica Moldova sunt interzise, iar vânzarea porcilor în târguri sau între exploatații a fost de asemenea interzisă. La nivelul fiecărei primării din județ s-au activat unitățile locale de combatere a bolilor.

Consiliul Local de Combatere a Bolilor, activat încă de marţi seraă, a dispus o serie de măsuri de inspecţie, prevenţie şi control, atât în gospodării, cât şi în exploataţii profesionale sau în trafic.

“S-a interzis circulația porcinelor din gospodăriile populației, care deja era făcută ca urmare a celorlate două alerte anterioare, supravegherea efectivelor de porcine din gospodării în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri, supravegehrea circulației porcinelor prin controale în trafic efectuate de IPJ și DSVSA. Interzicem orice vânzare în aglomerări de animale, nu au voie să se vândă procinele pe teritoriul județului Botoșani între exploatații. De asemenea a fost instituită interdicția intrării în România a bagajelor care să conțină carne de porc, preparate de carne de porc, din Ucraina și Republica Moldova, închiderea tuturor târgurilor de animale, anunțarea fondurilor de vânătoare despre evoluția focarelor de pestă porcină africană și interzicerea vânătorilor la porci cu gonaci, vânătoarea continuă doar la pândă. Fondurile de vânătoare vor comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porci mistreți sau mortalități”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

Fermierii care deţine porci sunt sfătuiţi să anunţe medicul veterinar în cazul în care apar simptome ale bolii la animalele din gospodărie sau fermă.

“La orice mic semn de îmbolnăvire trebuie anunțat de urgență medicul veterinar pentru a purtea interveni imediat. Dacă apare vreun focar de pestă porcină africană este foarte important să îl izolăm pentru a nu crea mult mai multe pagube economice decât o poate face boala în sine. Medicii din localitățile de frontieră vor verifica periodic exploatațiile cu porcine. Virsul care provoacă pesta porcină africană e un virus care nu permite niciun tratament, nicio vaccinare. Singurele aspecte pe care le putem face este respectarea obligativităților care se impun pe restricție și pe informare și doar atât”, a mai spus directorul DSVSA.

La Botoşani şi-a anunţat prezenţa şi președintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Focar PPA Ucraina 08.06.2016 Distanta focar PPA2 Distanta focar PPA

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page