Colindă meleagurile în care a copilărit şi caută locurile care l-au inspirat şi care se regăsesc în versurile poetului, Practic, îl rescriu pe Eminescu în culori. 12 artişti plastici consacraţi din toate colţurile pământului s-au reunit, în aceste zile, la Botoşani, pentru a-l simţi şi a-l dărui lumii pe Eminescu.
“Sunt pentru a doua oară la Ipoteşti, am revenit cu mare drag! Să fii pe aceste locuri, să cutreieri delaurile, inclusiv în pădure, am fost, la lacul cu nuferi, te simţi complet altfel! Cunoşti mult mai profund atmosfera şi spiritul epocii lui Eminescu. Trăind aici în tabără, ne dăm seama că aceste locuri ne apropie! Noi mergem pe acelaşi pământ, respirăm acelaşi aer, intrăm în casă… Am pictat în interior, iar la un moment dat am fost închisă în muzeu şi am pictat singură şi a fost o stare deosebită: să fiu eu şi Eminescu! ” susţine Natalia Podlesnaia, din Republica Moldova artist plastic şi doctor în Studiul Artelor.
“Este un moment important venirea aici, este o experienţă unică, prin a cunoaşte personalitatea şi poezia lui Mihai Eminescu! Construirea unor astfel punţi între romantismul italian şi cel românesc este firească şi apropiată ca origine, ceea ce face ca această experienţă să fie şi mai caldă. Le voi spune prietenilor din italia despre această experienţă inedită!” a spus Monica Lisi, profesor de belle arte şi artist plastic în Lecce, Italia.
“Toată viaţa am visat să pictez anume motivul lui Eminescu, seria de lucrări inspirată din poezia lui, de la natură, dar în viaţa mea nu am visat că voi ajunge la Ipoteşti, e o mare bucurie a sufletului meu, a vieţii mele, că am ajuns aici să pictez!“a mărturisit artistul plastic Valentina Brâncoveanu, din Chişinău.
“Sunt pentru a 5-a oară în România şi pentru a doua oară la Ipoteşti. Zilele trecute am avut ocazia să parcurgem traseul poetic şi traseul locurilor natale ale lui Mihai Eminescu care m-au făcut s[ cunosc oamenii şi să îmi doresc să îl citesc pe Eminescu în limba georgiană. Voi căuta traducerea în georgiană şi dacă nu există voi propune ca cineva să facă asta!” a spus Tamriko Minashvili, decan al Academiei de Artă din Tbilisis, Georgia.
“Cunoscând acest mediu, natura, pădurile, locurile natale ale lu Eminescu m-au insprat foate mult! Pacea asta, liniştea, armonia, frumuseţea, aduce o stare de bine şi starea asta de bine predispune pentru creaţie!” spune artistul plastic Svetlana Inac, din Turcia.
Tabăra “Time 4 Eminescu”, care se desfăşoară în perioada 20-30 iulie la Ipoteşti, reuneşte 12 de artiști din Italia, SUA, Ucraina, Turcia, Republica Moldova, Republica Cehă, Georgia și România. Sunt aici graţie unui proiect implementat de Asociatia Art&Heritage care promovează Patrimoniul UNESCO şi coordonat de Nicola Zagura, din cadrul Centrului Cultural pentru U.N.E.S.C.O. Nicolae Balcescu din Bucureşti.
“Eminescu a devenit un model etic, un principiu de a identifica dimensiunea culturală şi identitatea naţională. Participanţii la această ediţie sunt oameni cu care m-am întâlnit la diferite întruniri internaţionale şi cărora le-am povestit despre proiectul meu şi au spus că ar veni să ofere o dimensiune mai specială acţiunii pe care încerc să o ţin în picioare. Şi asta deoarece împărtăşesc aceleaşi valori. Am 93 de membri în Asociaţia Art&Heritage veniţi din toate colţurile lumii! Ei văd cât de mult se lucrează la promovarea patrimoniului cultural UNESCO din România şi atunci ei vin în ajutorul meu prin a face nişte lucrări, expoziţii şi în ţările din care provin, astfel încât România are parte de nişte diplomaţi culturali foarte profesionişti, dedicaţi acestei cauze! ” a spus Nicola Zagura, coordonatorul proiectului.
Lucrările realizate în acest proiect vor constitui obiectul unei expoziţii care va fi vernisată joi la Ipoteşti.