Local

LOCAL | Vorona, sat cultural al României 2018

Pentru a 5-lea an consecutiv, comuna Vorona a primit invitația  AFSR (Asociația Cele mai frumoase sate din România) de a participa la aceasta competiție extrem de selectă, rezervată administrațiilor publice performante, din România  și intitulată generic, SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI.

Programul a fost inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România cu scopul de a promova patrimoniul cultural al satului românesc., iar satele/comunele din România primesc titulul de SAT CULTURAL AL ROMÂNIEI după evaluarea și jurizarea candidaturilor depuse. Mai exact, comunele candidate primesc acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an, un minim de 5 evenimente culturale reprezentând expoziții, festivaluri, concursuri, etc. în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei sau a turismului cultural. Iar în 2018, comuna Vorona s-a numărat printre cele 15 finaliste pentru titlul de Sat Cultural al României, dintr-un număr de 29 de comune înscrise. Și, originalitatea prezentării sale în fața juriului a fost, din nou, extrem de apreciată. Evenimentul marca AFSR a avut loc la Muzeul Științelor Naturii din Bacău, unde au participat, alături de Vorona, sate și comune din județele Argeș, Sibiu, Mureș, Brașov, Iași, Dâmbovița, Vaslui, Hunedoara, Bacău, Harghita,  Ilfov, dar și din Republica Moldova. Din juriul competiției au făcut parte în acest an reprezentanți ai Consiliul Județean Bacău, ai Muzeului de Științe ale Naturii Bacău și ai Universității Vasile Alecsandri. Iar comuna Vorona a fost nominalizată de juriu și organizatori și la secțiunea Comorile României, în cadrul căreia localitatea a prezentat filmul realizat la Peștera Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona. Și, nominalizarea este cu atât mai importantă cu cât doar două alte localități din țară au mai primit aceeași disctincție, cu proiectele Țara Hangului din județul Neamț și Biserica Fortificată din Prejmer, județul Brașov.

În concluzie, comuna Vorona a reușit să demonstreze și în 2018, la Bacău, că tradiția este vie, păstrată ca atare de oameni, în privința meșteșugurilor și a obiceiurilor de peste an. Dar nu numai atât. Pentru că în acest loc există muzee sătești, ansambluri folclorice, dar mai presus de orice, există un plan bine stabilit al autorităților locale pentru dezvoltarea acestor tradiții. Altfel spus, un pachet cultural complex, ceea ce înseamnă festivaluri locale, cu date bine stabilite, desfășurate an de an și care-i atrag la Vorona nu numai pe cei din partea locului, dar în special pe turiști. Și, din fericire, după cum au spus-o chiar organizatorii acestei manifestări naționale, SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI, “însăși viața de zi cu zi demonstrează că satul românesc este viu la Vorona”, iar “oamenii de aici nu încetează niciodată să ne surprindă”, potrivit președintelui AFSR, Nicolae Marghiol.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page