LOCAL | Visul american la Botoşani: “Pace politică pentru dezvoltarea municipiului Botoşani 2015 – 2025”.
Aşa se numeşte planul de acţiuni anunţat astăzi de primarul Ovidiu Portariuc, întocmit după modelul american şi făcut public la mai bine de o săptămână de la reîntoarcerea edilului din SUA.
“Experiența ultimelor două decenii ne-a arătat că divergențele dintre partidele politice au generat deseori blocaje în administraţia botoșăneană. Mai mult decât atât, schimbările politice survenite de-a lungul timpului s-au soldat adeseori cu întârzierea, deturnarea sau chiar abandonarea proiectelor începute de predecesori. Toate acestea au afectat grav ritmul de dezvoltare al orașului iar eforturile și resursele financiare alocate proiectelor au fost definitiv pierdute.
Vreau consens politic pentru susţinerea dezvoltării următorii zece ani. Le cer să primească cu deschidere această propunere de consens şi să privească şi cu ochii cetăţeanului şi apoi cu ochii membrilor de partid. Nu urmăresc să obţin doar sprijinul partidelor, pot participa şi consilierii independenţi, vom consulta societatea civilă, botoşănenii, mediul de afaceri. Sunt 15 proiecte pe care le consider necesare pentru dezvoltarea oraşului în următorii zece ani. E o primă propunere, fiecare partid este invitat să vină cu propuneri. Aceste proiecte ar trebui realizate indiferent cine va fi primar după următoarele alegeri şi indiferent care partid va avea majoritatea în Consiliul Local”“, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Lista celor 15 proiecte comentate de Portariuc:
1 Universitatea din Botoşani. Poate cel mai important proiect asupra căruia trebuie consens politic. Este cea mai sănătoasă cale de rezolvare a problemelor locurilor de muncă şi a nivelului salarial. Există foarte multe locuri de muncă lunar, din păcate nivelul salarizării este încă scăzut, iar faptul că nu există forţă de muncă calificată reprezintă o piedică în investiţii. Primăria Botoşani a discutat deja cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi pentru a deschide patru secţii la nivel local în următoarele domenii:
I. Tehnologia informaţiei, domeniul cu cea mai rapidă dezvoltare. Mulţi tineri botoşăneni sunt la universităţile din Iaşi şi Cluj la informatică.
II. Construcţii. În Botoşani sectorul construcţiilor este relativ bine reprezentat. Nu reuşesc să găsească forţă de muncă calificată, în primul rând ingineri constructori. Inclusiv la Cornişa au fost aduşi specialişti din alte judeţe.
III. Ingineria Mecanică
IV. Tehnologia tricotajelor şi confecţiilor. Sunt 17-18 fabrici de confecţii mari în municipiul Botoşani. Există o industrie care poate absorbi forţa de muncă calificată.
2 Şcoală de meserii a municipiului Botoşani. Lipsă oameni calificaţi pe meserii pe domenii agreate între Primărie şi mediul de afaceri.
3 Parcul tehnologic, în colaborare cu Zona Metropolitană şi Consiliul Judeţean. Avem ocazia de a dezvolta parcul în oraşul Bucecea, pentru că altă zonă de dezvoltare nu există la ora actuală şi ar constitui o sursă majoră de noi locuri muncă.
4 Conectarea municipiului Botoşani la infrastructura naţională.Reabilitarea drumului Botoşani-Suceava reprezintă un pas important, următorul pas îl constituie reabilitarea drumului până la Tg Frumos, care ne asigură legătura cu Iaşi, aeroport Iaşi şi sudul României. Trebuie avute în vedere legăturile de trecere a frontierei către Ucraina şi Republica Moldova. Botoşani poate deveni un nod comercial pe viitoarea rută comercială Nord-Sud, care să asigure Marea Neagră şi Marea Baltică.
5 Ansamblu locuinţe pentru tineri, medici, profesori şi militari
6 Plan unitar mobilitate urbană. În ultimele două decenii s-a modernizat conjunctural. Spaţiile de parcare o problemă din ce în ce mai acută, noile hipermarketuri influenţează circulaţia.
7 Plan regenerare urbană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraş.
8 Extinderea spaţiilor verzi din Botoşani. Municipiul Botoşani este cea mai verde localitate din România şi este un titlu de onoare pe care trebuie să-l menţinem, dar trebuie să ţinem cont în dezvoltarea imobiliară a oraşului.
9 Transport public ecologic
10 Izolarea termică a tuturor blocurilor din municipiu. Primăria a început deja . Vom intensifica în perioada următoare şi comunicarea începută în următorii doi ani. Cererile pentru reabilitare au fost foarte puţine. În urma realizării a început să crească interesul cetăţenilor.
11 Faza a doua a reabilitării sistemului termic din Botoşani. Sistemul a fost clasificat ca unul dintre cele mai performante din Europa de Est. În culegerea de bune practici de la Naţiunile Unite, Botoşani este alături de 12-14 oraşe din lume vizavi de proiecte implementate pentru creşterea eficienţei energetice, modele de urmat.
12 Proiectul Solidaritatea. Garanţia că niciun membru al comunităţii noastre nu este abandonat.
13 Înfiinţarea unui spital municipal pentru boli cronice. A fost făcut acest pas important, este într-un stadiu avansat, documentaţie avizată, aşteptăm licitaţia şi realizarea.
14 Continuarea modernizării stadionului municipal: 10.000 locuri şi acoperirea tribunelor
15 Dezvoltarea sportului de masă în municipiului. Finalizarea parcului Cornişa, cu noile terenuri sport, piscinele, sălile de fitness pot contribui la dezvoltarea sportului de masă. Construirea Parcului Aventura, estimat la 8 milioane lei, pe versantul Pacea, aşteptăm deschiderea liniei de finanţare de Ministerul Mediului.