ImportantLocal

LOCAL | Vineri poştaşii pichetează Prefectura! Vezi de ce!

Vineri, 7 octombrie 2016 intre orele 08,30 – 09.00, Sindicatul Lucratorilor Postali din Romanaia – Filiala Judeteana Botosani va organiza un pichet de protest in fata Prefecturii Botosani.

La aceasta actiune,  vor participa  membrii de sindicat ai SLPR-Filiala Judeteana Botosani de la oficii postale din judetul Botosani.

Motivele principale ale protestului sunt:
– tergiversarea negocierii revendicarilor sindicale;

 
solicitarea de implicare a actionarilor CN Posta Romana in solutionarea revendicarilor sindicale.

Iată adresa trimisă Instituţiei Prefectului:

“Având în vedere că ne aflăm la 7 luni după prezentarea, în mod public, a solicitărilor Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, vă prezentăm mai jos un scurt istoric al discuţiilor cu CN Poşta Română şi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

In luna februarie SLPR îşi stabilea obiectivele pentru anul 2016, respectiv:

  • obţinerea unei modificări legislative care să facă posibilă acordarea efectivă a concediilor de odihnă, în cazul posturilor unice din mediul rural;
  • obţinerea unei creşteri salariale pentru salariaţii Poştei Române;
  • obţinerea unei modificări legislative care să facă posibilă pensionarea mai devreme a salariaţilor ce lucrează în distribuire şi a celor care lucrează permanent în program de noapte;
  • obţinerea conversiei datoriilor companiei, generate de amenzile aplicate, în acţiuni;
  • reglementarea corectă a pieţei serviciilor poştale, care să nu mai facă posibilă amendarea companiei în viitor;
  • decontarea costului serviciului universal;

începând cu luna martie 2016, lunar; au existat discuţii între CNPR şi SLPR pentru identificarea de soluţii la solicitările ce erau adresate direct conducerii companiei şi obţinerea unui punct de vedere care să fie susţinut în comun de SLPR şi CNPR la solicitările care nu se puteau rezolva (doar) de către conducerea CNPR.

în toată această perioadă în discuţii au fost implicţi şi ministerul comunicaţiilor, prin ministrul Marius Bostan şi ministrul interimar Dragoş Tudorache, dar şi vice-premierul Costin Borc.

Pentru revendicarea referitoare la diminuarea vârstei de pensionare, s-a convenit că, fiind mai mulţi paşi de făcut, discuţiile vor continua într-o comisie constituită special pentru acest scop.

Pentru toate celelalte revendicări participanţii la discuţii, inclusiv reprezentanţii MCSI şi vicepremierul Borc, s-au declarat de acord cu soluţionarea lor, favorabilă.

Până în acest moment, un singur obiectiv a fost realizat, în principal prin implicarea vice-premierului Costin Borc şi a fostului ministru Marius Bostan, respectiv s-a acceptat şi s-a publicat deja în M.O. modificarea legii serviciilor poştale, în sensul introducerii unei prevederi care să facă posibilă angajarea pe durată determinată pe perioada concediilor de odihnă, la subunităţile cu posturi unice.

Pe subiectul creşterii salariale, atât conducerea companiei, cât şi reprezentanţii MCSI, şi-au dat acordul, în scris, pentru realizarea unei creşteri salariale, în cadrul bugetului aprobat, dar au făcut tot ce au putut pentru a tergiversa materializarea acordului

eclarat, prin semnarea unui act adiţional la CC/W. Conducerea companiei afirmă că are pregătite câteva variante pentru a obţine mandatul CA pentru creşterea salariilor, iar ministrul Delia Popescu afirmă că, din informaţiile pe care le deţine, în şedinţa CA conducerea Poştei nu a dus suficiente documente din care să rezulte că acordarea unei creşteri salariale se încadrează în bugetul aprobat şi este sustenabilă şi în 2017.

La solicitarea SLPR, ca acţionarii Poştei Române să impună managementului mai multă creativitate, care să conducă la creşterea veniturilor companiei, mai multă flexibilitate şi competitivitate, diversificarea activităţilor; deci performanţă economică, nu a răspuns nimeni, ba mai mult, în perioada aceasta de 7 luni, Poşta a mai pierdut nişte contracte de venituri, continuând ceea ce se întâmplă de câţiva ani, respectiv incapacitatea conducerii de a echilibra situaţia financiară a companiei, altfel decât, prin reducerea numărului de locuri de muncă şi a salariilor şi cheltuielilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă

Astăzi, în Poşta Română:

  • peste 13.600 de salariaţi, mai mult de 50%, au salariul net lunar sub 1100 lei;
  • circa 6,700 de salariaţi, deci 26%, au salariul net lunar între 1200 şi 1400 lei;
  • peste 1100 salariaţi au program de 6 ore, iar peste 500 au program de 4 ore, astfel peste 1600 de salariaţi au salariul net lunar între 450 şi 650 lei;
  • lucrează circa 26.000 de salariaţi;
  • există un fond de salarii lunar de circa 55,5 mii. lei Contribuţia celor 26.000 la Bugetul Consolidat al României:
  • contribuţii la fondurile de pensii, sănătate, şomaj, circa 245 milioane lei/an
  • impozit pe venit, plătit de angajaţi, circa 90 milioane lei/an;
  • TVA şi accize încasate de stat, din cheltuirea salariilor pe bunuri şi servicii, circa 50 milioane lei/an;

în total sunt aproximativ 400 de miloane de lei, bani cu care angajaţii Poştei Române contribuie la bugetul de stat, Poşta Româna neprimind vreo subvenţie sau vreun ajutor financiar pentru acoperirea costului reţelei care trebuie să asigure serviciul universal.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page