Zilele Nicolae Iorga au reunit, astăzi, la Botoșani, cercetători, academicieni și istorici de marcă din România. Manifestările comemorative ale celeo de-a 13-e ediții se desfășoară la Casa Memorială Nicolae Iorga, dar și la Muzeul Județean, unde au loc expoziții, evocări, lansări de carte. Simpozioane și Reeditarea “Cugetărilor” lui Nicolae Iorga – un demers ştiinţific iniţiat de Asociaţia Culturală Nicolae Iorga Botoşani şi sprijinit de comunitatea locală. Momentul culminant al manifestărilor este decernarea Premiului Național de Istorie “Nicolae Iorga”, pentru elaborarea unor studii științifice privind viața și opera savantului român.
„ Este pentru prima dată când acest premiu este acordat nu unei scrieri în exclusivitate a lui Nicolae Iorga, ci inaugurează seria lucrărilor care se încadrează într-un domeniu de cercetare pe care Nicolae Iorga l-a inițiat, acela de publicare a documentelor. Se cunoaște că Nicolae Iorga a avut acea serie de studii și documente privind istoria românilor în 31 de volume. De obicei toată atențșia se îndreaptp spre carte, și apoi spre îngrijitorul de ediție. Volumele premiate în acest an se numesc Documente privitoare la negustorii din Ţara Românească, vol. 1 (1656-1688), vol. 2 (1689-1714),Editura Universităţii “Al. I. Cuza”, Iaşi, 2013-2014” a declarat Violeta Budăi, președintele Asociației culturale Nicolae Iorga Botoşani, inițiatorul premiului.
Autorul acestor volume și laureatul ediției din acest an al “Premiului Național de Istorie Nicolae Iorga” este Gheorghe Lazăr, doctor și cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din București.
„ Pentru mine a fost o surpriză chiar foarte plăcută și mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această activitate! Lucrarea pentru care a fost premiat cu acest premiu nu este o lucrare despre Nicolae Iorga, ci una care se înscrie într-o anumită direcție promovată de Iorga, mai exact este vorba despre istoria prin cei mici. Nicolae Iorga este foarte actual! Mai avem foarte multe lucruri să descoperim despre Iorga! Practic, nu există direcție de cercetare care să nu fi fost abordată de Nicolae Iorga. Este foarte actual și trebuie să facem multe lucuri pentru a scoate în evidență și a populariza opera lui. Încă nu avem o ediție completă a tuturor operelor lui Nicolae Iorga, din păcate!” a declarat cercetătorul Gheorghe Lazăr.
Premiul are o valoare de 5.000 de lei și este oferit de Primparia Municipiului Botoșani. Manifestările se încheie astăzi cu lansarea concursului şcolar online “Nicolae Iorga – o carte pe care am citit-o”, ediţia a II-a, 2015.