Botoşănenii care fac export de mărfuri către Republica Moldova pot trece, începând de astăzi, prin vama Stânca Costești. Autoritățile române au inaugurat punctul de control sanitar-veterinar, în care trei specialiști vor verifica și aviza transporturile de produse non-animale.
Inaugurareaa fost făcută în prezența conducerii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și a omologilor din Republica Moldova. Au mai fost invitați Ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova, preşedintele Raionului Rîşcani, primarul oraşului Costeşti, dar şi Şeful Biroului Vamal Bălţi.
Conform reglementărilor, prin vama de la Stânca vor putea ieşi şi intra în ţară mărfuri precum cerealele, furajele, fructele sau legumele.
Redeschiderea inspectiei sanitar-veterinare la frontiera vine în avantajul agenților economici ce efectuează operaţiuni de import/export cu produse agricole şi industriale, și care își vor scurta ruta de transport cu aproape 400 de kilometri, în condițiile în care până acum își tranzitau mărfurile doar prin birourile vamale de la Sculeni sau Albiţa.
“Eu zic că este o punte de legătură acest punct de inspecție. Nu este un PIF complet, dar sperăm ca într-o perioadă destul de scurtă să finalizăm să fie, dacă nu și Republica Moldova o să intre în Uniunea Europeană și nu va mai fi nevoie. Având în vedere că avem relații foarte multe pe linie de produse fitosanitare și că Republica Moldova își dorește să iasă cu aceste produse în spațiul comunitar, cred că este un punct care va fi deosebit de important pentru ambele țări.
În calitate de preşedinte al Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor îmi exprim satisfacţia că am reuşit, împreună cu dumneavoastră, să deschidem un drum, o nouă poartă de dezvoltare comercială, a importului şi exportului.
Ţara noastră are importanta responsabilitate de a fi punct de graniţă a Uniunii Europene, cu rolul de a supraveghea şi a preveni introducerea de boli, de animale sau alimente neconforme în spaţiul comunitar.
Estimăm un trafic, potrivit datelor Biroului Vamal Stânca – Costeşti, de 100 de camioane lunar, ce vor face obiectul operaţiunilor de import –export cu produse cerealiere, legume şi fructe prin acest punct de trecere. Agenţii economici vor face o economie de timp şi alte costuri, scurtând drumul cu peste 250 de kilometri.
Am reuşit, nu fără efort, să achiziţionăm echipamentele necesare controlului veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, iar colegii noştri, personalul din cadrul Direcţiei Sanitar – Veterinare din Botoşani, au fost instruiţi şi îşi vor desfăşura activitatea într-un sediu nou, pentru a îndeplini obiectivele principale ale ANSVSA: asigurarea sănătăţii oamenilor, animalelor şi a mediului înconjurător.
Pasul următor va fi extinderea inspecţiei de la Stânca – Costeşti pentru animale şi produse animale, iar dacă va fi nevoie, se va putea realiza şi acesta“, a declarat dr. Dumitru Băiculescu, președintele ANSVSA.
„Raionul Rîşcani este unul preponderent agrar, dar eu astăzi vorbesc şi în numele a 11 raioane din zona de Nord a Republicii Moldova, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord. Probabil şi pentru ei este o bucurie şi un pas înainte, aşa cum este şi pentru raionul Rîşcani. Ne aducem aminte anii în care circulam liber, până la aderarea României la spaţiul european, ştim acele beneficii atât din partea noastră, cât şi din partea colegilor din Botoşani sau Suceava. Iată că acum, acest punct de trecere al produselor vegetale ne va da posibilitatea să ne apropiem şi mai aproape, dacă îmi daţi voie să spun aşa.
Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru paşii pe care i-aţi făcut. Va fi un beneficiu pentru toţi. Voi informa şi raioanele din Nord, astfel încât să ştie cât mai mulţi agenţi economici despre acest punct de trecere. Doamne ajută şi iată că Podul de flori, pe care l-am organizat şi eu în anii 90, se încununează cu succes şi astăzi. Să mai avem lucruri frumoase în comun!” a declarat preşedintele Raionului Rîşcani, Ion Parea.