Dacă ar fi trăit, astăzi ar fi împlinit 100 de ani!
Una dintre cele mai mari personalități ale României, Prea Fericitul Patriarh Teoctist Arăpaşu, a fost sărbătorit în comuna natală, Stăuceni, din județul Botoșani. Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, comnuna Stăuceni, județul Botoșani, din părinții Dumitru și Marghioala Arăpașu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.
“ Este o zi semnificativă nu numai pentru comuna noastră, ci pentru întregul județ, pentru că, pe lângă Eminescu, Enescu, Iorga și Luchian, județul Botoșani a dăruit României cel de-al cincilea Patriarh. Este o personalitate deosebit de importantă a comunei noastre iar noi vrem să o sărbătorim așa cum se cuvine, după valoarea sa.” a declarat primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, care a cerut conducerii județului ca Teoctist Arăpașu să fie inclus, alături de celelalte personalități, în stema județului .
La evenimentele cultural-religioase au participat membri ai familiei, zeci de localnici, oameni de cultură și din administrație, precum și înalte fețe bisericești.
“Cea mai mare fericire este să vin aici, la Părintele Arăpașu. Mi-a fost unchi… și pot să spun că a fost un om bun, cu mulți copii… Așa a dat Dumnezeu, să ajungă preot atât de înalt. ” a declarat una dintre nepoatele Prea-Fericitului.
Slujbele de pomenire și depunerile de coroane au avut loc atât la biserica ctitorită de Patriarhul Teoctist în satul Victoria, cât și la Casa Memorială din satul Tocileni.
“Știm că de acolo, din cer, se roagă pentru noi. E un gest frumos, de recunoștință, ce ați făcut astăzi aici. Ne rugăm la Dumnezeu să primească pomenirea și rugăciunea sfântă pe care o aducem pentru noi toți, care am rămas în urmă, să ducem mai departe istoria românilor și biserica ortodoxă.” a spus, în discursul său, Protopopul Lucian Leonte.
“Părintele Patriarh Teoctist și-a dorit foarte mult să ridice biserica din Victoria pentru urmașii săi, și cu multă osteneală, cu multă trudă, s-a reușit ridicarea acestui sfânt lăcaș, care a fost sfințit după revoluție. La biserica din satul Victoria, ctitorită de Părintele Patriarh Teoctist, se găsesc mormintele părinților, Dumitru și Marghioala, care au fost depuși în cimitirul din Tocileni, iar după ridicarea bisericii au fost strămutați la Victoria. Familia se îngrijește de aceste morminte, mai sunt nepoți de-ai Prea- Fericitului, de la frați, de la surori… E o zi importantă pentru comunitate. Iar acest pământ este binecuvântat! Aș spune că întreg ținutul Botoșaniului este binecuvântat, pentru că de aici au plecat cei mai mari oameni care s-au ridicat în țara noastră: Enescu, Eminescu, Iorga, Luchian, și nu în ultimul rând, și părintele Patriarh, cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române ” a declarat Liviu Cătălin Liteanu, preot paroh la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria.
Cu ocazia centenarului, primarul comunei Stăuceni a înmânat plachete aniversare oficialilor bisericii, printre care Daniel, Patriarhul României, Teofan, Mitropolitul Moldovei și Lucian Leonte, protopopul Botoșaniului. Au mai primit plachete aniversare președintele Consiliului Județean, Mihai Țurcanu, artistul plastic Marcel Mănăstireanu, autorul busturilor amplasate în curțile bisericii din Victoria și Casei Memoriale din Tocileni, muzeograful Steliana Băltuță, care a contribuit la realizarea muzeului, arhitectul Mihai Mihăilescu, fostul primar Mihai Chihaia, Consiliu Local și nepotul fostului Patriarh Teoctist, Mihai Arapașu.
Teoctist Arăpașu a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.
buna ziua ,Am si eu o intrebare acum 10 luni am nascut dar din pacate copilul a trait doar 5 ore,s a stabilit diagnosticul la necropsie : insuficienta respiratorie acuta, sindrom hemoragipar, hemoragie si ataleclazie pulmonara si hemoragie dirgstiva.paecizez ca sarcina a decurs normal fara nici o problema,am facut in sarcina si toate ecografiile necesare cu korfologie si fara dupa aceea am facut cariotipul eu si sotul meu si este normal, am facut si analizele pt coagulare: amtitrombina III, anticoagulant lupic, proteina s, proteina C, antifosfolipidi IgG, IgM toate sunt bune.Care ar putea fi cauza mortii bebelusului?
Em informática nada é segredo. Eu já tinha dito isto, aliás, aprendi enquanto estudante da CISCO do ICTEM que nada é inviolável. Que o diga o Dr. Neves, o Leonardo, não é?Zicomo
Muchas Gracias, Caballero!Pues bienvenido a la blogosfera, aunque yo sólo llevo mes y medio, no se crea. Voy a visitarle y espero sus marivisitas y maricomentarios a su (mari)discreción ;)Abraços mil, y encantado
Why didnt I consider this to be? I hear precisely what youre declaring and I’m so happy that I stumbled upon your web site. You really understand what youre discussing, and anyone made me seem like I should learn more about this. Thanks just for this; Im officially a huge fan of your respective blog