ImportantLocal

LOCAL | Un produs ce costă mai puțin de un leu într-un supermarket din Botoșani ascunde o combinație de ingrediente nocive. Vei mai cumpăra așa ceva?

Suntem in post, iar in aceasta perioada mii de romani cumpara fel de fel de produse, de post, insa habar nu au la ce pericol se expun. Astfel, printre rafturi ajung produse la preturi modice, care, din nefericire ascund o combinatie de coloranti si conservanti care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi daunatoare. Un produs Proxi, cumparat dintr-un magazin Profi cumparat destul de des in aceasta perioada este pasta tartinabila vegetala.

Pretul unei cutii costa 99 de bani, un pret foarte tentant pentru cumparatori. Nu poti sa nu te intrebi cum poate un produs sa coste atat de putin. Ce se ascunde insa in acest produs? Pasta tartinabila produsa de firma PROXI contine apa, ulei vegetal nehidrogenta de palmier, mix complet de condimente (proteina vegetala din soia, amidon de cartofi, agent de ingrosare: caragenan, guma guar, guma xantan, arome, condimente, stabilizatori:polifosfati de sodiu, potentiator de aroma: glutamat monosodiuc, antioxidant:ersobat de sodiu) antioxidant: ersorbat de sodiu), sare, ceapa, colorant: carmin, caramel amoniacal.

Ingrediente periculoase, dar admise de lege
Una dintre substantele gasite in acea pasta tartinabila este Caragenanul. Vorbim despre o substanta ce se gaseste în mod natural în alge rosii si este folosit ca emulsificator, stabilizator si ca agent de îngrosare (E407). Pentru a putea fi folosit ca aditiv alimentar, caragenanul este extras din algele de mare comestibile, prezente în Oceanul Atlantic.

Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon si inflamarea mucoaselor intestinale. Are actiune anticoagulanta si este toxic pentru rinichi si ficat. E407 este cunoscut ca fiind un inflamator puternic, cauza multor afectiuni (boli de inima, cancer etc.). Soarecii de laborator ce consuma pentru 18 zile cantitati mici de caragenan dezvolta o puternica intoleranta la glucoza si o activitate redusa a insulinei, doua afectiuni ce duc la diabet.

Un alt ingredient gasit in pasta vegetala tartinabila este Guma de guar, un aditiv foarte des folosit în produsele alimentare din România. E412 este o polizaharida folosita în industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de îngrosare. Guma de guar este produsa din semintele plantei Cyamopsis tetragonolobus prin metode mecanice sau chimice. Guma de guar este aprobata totusi pentru folosirea ca aditiv alimentar în UE si nu are doza maxima admisa per kilogram aliment.

Cele mai frecvente efecte adverse ale consumului de guma de guar sunt: flatulenta, disconfort gastrointestinal, crampe abdominale, greata si diaree. O alta substanta folosita in acest produs este guma xantan este un aditiv alimentar ce a fost descoperit de Allene Rosalind Jeanes, cercetator. A fost aprobata pentru consum uman în 1968 cu indicativul E415. E415 este foarte periculos pentru lucratorii din industria alimentara ce intra în contact direct cu guma xantan (pulbere), aceasta afectând caile respiratorii (iritarea gâtului, nasului si afectarea functionarii plamânilor).

În 2011 un produs folosit ca agent de îngrosare ce continea guma xantan, a fost suspectat de producerea necrozarii intestinelor copiilor. Este greu de crezut ca intr-un singur produs pot exista atatea substante nocive, dar permise. O substanta periculoasa ce se afla printre ingredientele acestui produs marca PROXI este si Glutamatul de sodiu (E621), produs ce este intens folosit în bucataria chinezeasca, japoneza si thailandeza.

Acest aditiv este foarte folosit si în celelalte tari, ca potentiator de aroma în diverse alimente si condimente. Glutamatul de sodiu reprezinta sarea de sodiu a acidului glutamic, un aminoacid foarte des întalnit în natura.

Cele mai întalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amortirea membrelor, înrosirea fetei, contractiile musculare, agravarea astmului si oboseala. Si medicii trag un semnal de alarma in legaturea cu ceste produse.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page