Fostul primar din localitatea botoşăneană Vorniceni a fost condamnat la doi ani de închisoare. Edilul a fost prins de procurorii DNA că derula proiecte fictive pentru care încasa banii Uniunii Europene. Primarul botoşănean se afla în complicitate cu persoane din alte judeţe.
Fostul primar al comunei Vorniceni, Ovidiu Corleciuc, a fost condamnat, ieri, de magistraţii Tribunalului Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice şi obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Totodată, instanţa a decis ca fostului edil să îi fie luat dreptul de a alege şi de a fi ales pe o perioadă de doi ani şi opt luni .
Mai precis, fostul primar aflat în complicitate cu doi administratori ai unor firme din Botoşani şi Bacău, ar fi încasat fonduri europene, pe un proiect pe care nu l-a mai realizat. Proiectul cu pricina ar fi început, doar pe hârtie să fie implementat la sfârşitul anului 2010 şi se numea ”Îmbunătăţirea capacităţii de planificare strategică a Autorităţilor de Administraţiei Publice Locale”.
Managerul de proiect era chiar fostul edil. Prin intermediul acestui proiect, 30 de funcţionari din Vorniceni, inclusiv primarul, urmau să fie instruiţi de două firme de consultanţă şi specializare în administraţie. Din fondurile Uniunii Europene, pentru acest proiect au fost viraţi 100.000 de euro.
Funcţionari „şcoliţi” în administraţie doar pe hârtie
Conform anchetei desfăşurate de procurorii DNA, aceste fonduri s-au dus pe un proiect derulat în mod fictiv. Cele două societăţi au primit bani pentru instruire, consultanţă şi exameninare, dar pregătirea s-a făcut doar pe hârtie, au fost întocmite liste false cu prezenţe, ore susţinute, chiar şi notările au fost false. Inclusiv fostul primar a luat nota 10 fără să se prezinte la niciun examen. Pe baza documentelor false, aprobate şi consimţite de Corleciuc, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţeid e Muncă Bacău a eliberat şi diplome pentru modulul susţinut doar fictiv.
De altfel, procurorii DNA spun că totul a fost un fals, de la selecţia firmelor şi până la decontarea sumelor. Alături de primar au mai fost judecate şi Elena Irina Ursu, administrator al firmei botoşănene, Britannia Consult, dar şi Luiza Ramona Dârlea, responsabilă civilmente pentru Interactiv Ro. Consult din Bacău.
Sursa: adevarul.ro