LOCAL | Un adolescent din Botoșani face performanţă cu porumbeii de rasă. „Sunt frumoşi, inteligenţi şi sunt parte din viaţa mea“ – FOTO
Un tânăr de 16 ani din judeţul Botoşani este un adevărat performer în domeniul columbofiliei. Acesta continuă o tradiţie a familiei transmisă din generaţie în generaţie şi creşte porumbei de rasă, în special voiajori. Deşi este doar elev de liceu, Mădălin Viţalariu are peste 20 de trofee obţinute pentru performanţe extraordinare în creşterea porumbeilor.
Un tânăr de 16 ani din satul Broscăuţi, judeţul Botoşani, a devenit unul dintre cei mai buni crescători de porumbei voiajori din ţară. Statutul său a fost confirmat după ce a obţinut cu un porumbel locul 2 naţional, ca timp şi distanţă parcursă, la fond maraton , anul trecut. În momentul de faţă are peste 200 de porumbei de rasă şi continuă o pasiune deja existentă în familia sa. Cu aceşti porumbei a obţinut zeci de premii.
Elevul din Broscăuţi şi cei 200 de porumbei de rasă
Mădălin Viţalariu are 16 ani şi este elev în clasa a X a la Liceul ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni. Trăieşte la Broscăuţi, un sat din apropierea municipiului Dorohoi. După ce vine de la şcoală, Mădălin, nici nu apucă să mănânce, până nu-şi vizitează porumbeii. Sunt 200 de exemplare, toţi din rase specializate în parcurgea distanţelor uriaşe, precum Catrysse sau Raicard. Mai precis, porumbei voiajori, capabili să străbată peste 1000 de kilometri şi să revină acasă. Aceşti porumbei speciali sunt pasiunea lui Mădălin. Petrece mult timp alături de zburătoarele sale preferate.
”Ei sunt parte din viaţa mea. Sunt frumoşi, inteligenţi. Primii porumbei am început să-i cresc când aveam 10 ani, atunci când am primit de altfel şi primul porumbel cadou de la un columbofil pe nume Paul Ostafe. Pentru mine porumbeii înseamnă un mod de a te relaxa foarte uşor. În preajma lor uiţi de griji. Te învaţă şi responsabilitatea fiidcă au nevoie de multă grijă şi atenţie”, spune Mădălin. Fiind porumbei de rasă şi în număr mare, întreţinerea lor este costisitoare. ”Nu sunt orice fel de porumbei. Au nevoie de condiţii speciale. În primul rând este vorba despre spaţiul în care trăiesc. Apoi să întrenţii porumbei de rasă este costisitor deoarece trebuie cumpărată mâncare specială şi tratamente speciale care sa ajute porumbei sa fie în formă maximă la momentul concursului”, spune Mădălin Viţalariu.
Pasiune moştenită din tată-n fiu
Iubirea lui Mădălin pentru porumbeii de rasă i-a fost insuflată de tatăl acestuia, la rândul său crescător de porumbei. Pe scurt, Mădălin, face parte dintr-o adevărată dinastie de columbofili şi continuă această tradiţie. A trebuit însă să-şi câştige locul. Din fragedă copilărie a fost fascinat de porumbeii tatălui său, dar a trebuit să-şi facă ucenicia şi să-şi arate calităţile şi capacitatea de a fi responsabil. ”Această pasiune pentru porumbei o am de când eram mic şi tatăl meu mergea la îmbarcarea porumbeilor şi la desigilarea ceasului.Iar eu îl rugăm să mă ia şi pe mine deoarece îmi plăcea foarte mult. Aşa mi-am făcut ucenicia. Apoi am demonstrat că pot să am grijă de porumbei, după ce am primit exemplarul de la Paul Ostafe, la 10 ani. Am vrut să-mi fac propria mea crescătorie şi să arăt că pot continua această tradiţie de familie. Tatăl meu a crescut şi încă creste porumbei de rasă de când era mic şi acum mă ajută cu sfaturi despre porumbei. ”, spune Mădălin Viţalariu.
La 16 ani, locul 2 naţional
Pasiunea pentru porumbei a tânărului columbofil a început să de-a roade. Începând de la 10 ani a avut grijă de propriile exemplare şi rezultatele au început să apară. Cu hrană şi tratamente corespunzătoare, dar mai ales cu multă grijă, antrenamente şi iubire, porumbei lui Mădălin au început să obţină premiu după premiu. La numai 16 ani, Mădălin Viţalariu este un columbofil cu peste 17 cupe şi 49 de diplome, pentru activitatea sa. Mai mult decât atât cel mai important premiu, este locul doi naţional, la maraton fond, cu un porumbel care a zburat 1100 de kilometri. ”Este porumbelul meu preferat. Este un porumbel 2016 şi la concursul de 1.100 de kilometri a obţinut locul doi”, precizează Mădălin. De altfel, planurile lui Mădălin sunt mari, doreşte să-şi înscrie puii de porumbel la competiţiile de top, pentru porumbei voiajori.
Sursa: adev.ro
One Comment