Te-ai intrebat vreodata cum iti poti estima valoarea pensiei pe care o vei incasa la batranete?
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual reprezinta media punctajelor realizate in fiecare an. La randul lor, acestea se calculeaza prin insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna din anul repectiv, suma care apoi se imparte la 12.
Punctajul lunar se obtine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile – sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale – la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contributie. La randul sau, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an.
Iata doua exemple orientative:
1. Un lucrator roman cu diploma de bacalaureat care se pensioneaza astazi, dupa ce a incasat toata viata salariul minim in plata in Romania si a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii incaseaza o pensie de doar 658 lei pe luna.
2. O persoana cu venitul mediu brut pe economie, adica 3.133 lei, care ar mai contribui la Pilonul II de pensii inca 30 de ani ar beneficia de o pensie de aproape 1.350 lei/luna.