Gherghina Boaru, de 31 de ani, una din primele siameze din România care au supraviețuit, în 1983, unei intervenții chirirgicale de separare a murit, ieri, în urma unei grave afecțiuni de ficat (Cancer hepatic).
Tânăra a fost preluata de familie, după ce în ultimele săptămâni a fost internată în Secția de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoşani. Ea va fi înmormântată mâine în localitatea natală Bucecea, din județul Botoșani. La înmormântare va partcipa şi Lina, sora geamănă a Gherghinei, cât și mama acestora.
Gherghina Boaru, mamă a doi copii, a fost răpusă de un cancer hepatic, pe care l-a descoperit din întâmplare, în urmă cu trei luni. Marcată de durere, mama tinerei a spus că aceasta a suferit cumplit. „Au fost trei săptămâni de chin, dar nu am vrut să-i arăt. Am luat pastile să nu plâng în faţa ei. Medicii au spus că o lacrimă de-a mea e o zi pierdută din viaţa ei”, a spus Elena Boaru.
În tot acest timp de chin şi suferinţă pentru ea şi familia ei, mai multe persoane au venit în ajutorul Gherghinei. Andron Ţâmpău, primarul din Bucecea, a organizat o strângere de fonduri şi a ajutat-o cu bani. A făcut chiar demersuri pentru a o interna la Iaşi, într-un centru de paliaţie.
Şi sora ei, Lina, i-a fost alături, ea revenind de la muncă din Spania.
Lina și Gherghina s-au născut pe 29 iulie 1982. La naștere, cele două siameze erau lipite de la stern la ombilic. Ele au fost transferate la o clinică din Elveția, iar în februarie 1983 au fost separate, cazul lor fiind al treilea reușit din lume.