Sute de oameni au ajuns să meargă cu frica în sân pe trotuarele din mai multe cartiere botoşănene. Tencuiala de pe blocurile vechi de peste 40 de ani se desprinde zilnic şi le pune în pericol viaţa. O tânără a ajuns în comă la Iaşi în urmă cu două săptămâni, iar alte două femei s-au ales cu capul spart din cauza tencuielii căzute de pe blocuri.
În municipiul Botoşani se poate vorbi de un adevărat traseu al groazei. Este vorba despre trotuarele situate chiar în vecinătatea blocurilor turn de pe strada Primăverii, strada Cuza Vodă,Strada Teatrului,Pietonalul Bancar, o porţiune de pe strada Marchian la intersecţie cu Calea Naţională şi chiar zona cu blocuri de lângă giratoriul de lângă Bazar.
În aceste zone trotuarele sunt foarte înguste, iar lângă se înalţă blocuri vechi de 40 ani ridicate în perioada comunistă şi multe dintre acestea fără lucrări de întreţinere a faţadei. Din această cauză tencuiala de pe faţadă sau balcoane se desprinde aproape zilnic şi cade printre trecători.
Oamenilor le este foarte greu să ocolească aceste zone, fiindcă reprezintă arterele principale de circulaţie ale municipiului, iar din cauza trotuarelor înguste pentru a evita pericolul nu le mai rămâne decât să meargă pe stradă printre maşini. Mulţi botoşăneni s-au obişnuit cu moarte ce poate să vină de la înălţime, fie se fac că uită, fie îşi fac o cruce mare şi îşi văd de drum.
”Ştiu că este periculos. De cele mai multe ori uit şi merg automat, că este drumul pe care merg de 30 de ani acasă, la serviciu, la cumpărături. Am văzut de câteva ori cum a mai czut tencuiala, chiar pe lângă oameni. Dar cred că Dumnezeu are grijă de noi că nu am păţit nimic. Când îmi aduc aminte de pericol îmi fac cruce şi merg mai departe. De ocolit este greu, că tot pe lângă blocurile astea treci, iar pe stradă printre maşini pe unde?”, spune Nicu Ciubotaru, un botoşănean care stă pe strada Primăverii şi este nevoit să treacă pe trotuarele de sub blocurile turn.
Dealtfel nu toţi oamenii care trec pe sub blocurile turn a căror tencuială se descompune pe zi ce trece, au fost atât de norocoşi să fie ocoliţi de bucăţile de zidărie care cad. O tânără de 17 ani care se îndrepta către şcoală împreună cu trei colegi a fost aproape omorâtă de o bucată de tencuială în urmă cu două săptămâni. Bucata de zid, desprinsă de la un balcon de la etajul al şaselea i-a căzut direct în cap. Fata a fost transportată de urgenţă la Iaşi în comă de gradul I-II. Din fericire şi-a revenit.
Alte două botoşănence s-au ales cu capul spart după ce au trecut pe strada Cuza Vodă, pe sub un complex cu blocuri. Şi de acolo blocuri masive de tencuială se desprinde mereu şi cad pe stradă. ” Le mătur zilnic bucăţile de moloz. Cad de peste tot. Şi de la acoperiş dar şi de pe peretele blocului. Au lovit două femei,dar nu grav că de la distanţă mică”, a spus o femeie de serviciu care lucrează în zonă. O asociaţie de proprietari din zonă a şi improvizat o pancartă pe care avertizează pe toată lumea că tencuiala cade. Când este furtună situaţia se înrăutăţeşete.
În urmă cu două zile, o bucată uriaşă de tencuială desprinsă de pe un bloc din aropierea giratorului de la Bazar a trecut la doar trei metri de un trecător şi s-a prăbuşit lângă o maşină parcată. Dealtfel anul trecut un botoşănean şi-a găsit maina distrusă de tencuiala căzută de pe un bloc de pe strada Primăverii.
Reparaţiile întră în atribuţiile proprietarilor
Cei care ar trebuie să curme coşmarul trecătorilor, sunt conform ”legii faţadelor” numărul 153/2011, proprietarii de imobile au obligaţia să reabiliteze faţadele blocurilor degradate. În caz contrar aceştia riscă amenzi cu valori cuprinse între 2000 şi 8000 de lei. ”Am făcut o invetariere a acestor clădiri, urmează să emitem notificări către toţi proprietarii de apartamente care au faţadele degradate sau unde este cazul asociaţiile de proprietari. Este pusă în pericol integritatea trecătorilor şi trebuie luate măsuri”, spune Cătălina Lupaşcu, viceprimar al municipiului Botoşani.
Până când se va rezolva problema şi mulţi dintre proprietarii de apartamente, fie pensionari, fie persoane cu venituri mici care nu îşi permit reabilitatea faţadei, botoşănenii continuă să meargă pe aceste trotuare cu ”sabia lui Damocles deasupra capului”. ”Cetăţenii în cazul în care văd că se desprind bucăţi mari de tencuială pot solicita şi ajutorul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă care i-au legătura cu Pompierii şi pot îndepărta acele bucăţi de tencuială mari care se pot desprinde”, adaugă ca o altă soluţie Cătălina Lupaşcu.Citeste mai mult: adev.ro/n83bop