LOCAL | Traumatismele, cauza frecventă pentru care copiii ajung la spital
În ultimii patru ani, aproape 3.000 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au avut de suferit de pe urma unor accidente casnice, potrivit datelor statistice oferite de specialiştii Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani. 700 dintre aceştia au ajuns la camera de gardă a Secţiei de Pediatrie Botoşani cu diverse traumatisme.
Odată cu încălzirea vremii, creşte şi riscul de a suferi traumatisme în condiţii casnice.
În cadrul campaniei de informare şi responsabilizare a adulţilor „Un cămin sigur pentru copilul tău”, demarată la sfârşitul anului trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani transmite sfaturi pentru prevenirea acestor accidente.
Copilul explorează împrejurimile, se caţără, merge pe bicicletă, tricicletă, role, adoptă moduri mai riscante de joacă, imită acţiunile adulţilor, se ascunde, iese din raza de supraveghere a adulţilor, aleargă, încercă să facă lucruri singur, este fascinat de foc, mecanisme şi lucruri tehnice. Instrumentele şi aparatele casnice, aparatele electromenajere şi utilitare, toate trebuie depozitate în locuri inaccesibile copiilor.
Balconul, trebuie privit ca pe un loc periculos, la fel scările şi ferestrele. Este indicat să asiguraţi ferestrele, uşile, pentru a nu permite accesul copilului nesupravegheat la scări sau balcon. Luaţi în calcul riscul curenţilor de aer, care pot trânti uşi sau ferestre. Copiii sunt atraşi de jaluzele, ghivece cu flori, iconiţe sau alte accesorii puse pe fereastră. Luaţi de pe pervaz lucrurile care prezintă interes pentru ei. Micuţii pot face eforturi să ajungă la ele şi pot să cadă de la înălţime.
Îndepărtaţi orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru micuţ în trepte pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce e afară. Copilul poate cădea în gol.
Strângeţi din toată casa, de pe toate mobilele, obiectele care pot cădea peste copil, se pot sparge la cădere sau cu care copilul se poate tăia sau înţepa (cuţite, lame, ace, pixuri, foarfece, etc.). E mai eficient să le strângeţi, decât să-i tot repetaţi micuţului: ”Nu pune mâna! Nu duce la gură! Nu te urca!”
Mobilierul trebuie şi el adaptat la vârsta copilului, iar ca să evitaţi ca acesta să tragă de dulăpioare şi de sertare care să cadă peste el, trebuie să optaţi pentru rafturi prinse în perete. De asemenea, colţurile ascuţite trebuie şi ele mascate sau înlocuite cu unele rotunjite, astfel încât cel mic să nu se lovească.
Trebuie evitate căderile de pe scaune, paturi, pe scări sau alte locuri înalte.
Este bine să ascundeţi firele electrice sau cablurile în spatele mobilei, copilul poate trage de ele şi să răstoarne lămpile sau alte obiecte cu cablu.
Locurile de joacă – leagăne, balansoare, locuri pentru căţărat tobogane – trebuie să fie adecvate vârstei şi supravegheate de adulţi. Uneori, jocurile copiilor mici pot deveni primejdioase. Aruncatul cu nisip in ochii celuilalt copil, pocnitul cu lopăţica sau alte obiecte în cap, îmbrâncitul, pot provoca lacrimi, dar mai ales leziuni.
}