Local

LOCAL | Tradiţie şi artă vestimentară veche, prezentată pe străzile Botoşaniului la Parada Portului Popular

Parada portului popular, aflată la prima ediţie în Botoşani, a reunit grupuri de dansatori şi purtători ai costumului popular din toate regiunile ţării. Etnografii spun că în special costumele din judeţul Botoşani păstrează o tradiţie a modelului şi al simbolurilor de pe veşminte vechi de acum 6000 de ani. Participanţii la paradă au străbătut tot municipiul Botoşani.

La Parada Portului Popular, organizată în premieră la Botoşani, de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale, au participat 30 de grupuri din judeţul Botoşani şi din ţară.
port popular2

Participanţii îmbrăcaţi în costumele specifice zonei etnografice din care fac parte au defilat astăzi pe străzile municipiului Botoşani. Toţi etalau creaţiile de artă populară, lucrate manual şi cu materii prime specifice tradiţiilor din fiecare colţ de ţară.Citeste mai mult: adev.ro/n50e8e

Participanţii, îmbrăcaţi în costumele specifice zonei etnografice din care fac parte au defilat astăzi pe străzile municipiului Botoşani. Toţi etalau creaţiile de artă populară, lucrate manual şi cu materii prime specifice tradiţiilor din fiecare colţ de ţară.

Au impresionat penele de păun ale bistriţenilor,jocurile oltenilor şi dansurile braşovenilor, îndemnurile şi muzica maramureşenilor dar şi modelele de pe costumele botoşănenilor sau sucevenilor.

Alături de cei care prezentau costumele au luat parte la paradă orchestre populare sau tarafuri. S-au încins chiar şi dansuri în mijlocul străzii spre deliciul botoşănenilor veniţi să privească. ”Este un regal pentru toţi botoşănenii. Este pentru prima dată când se organizează aşa ceva la Botoşani. Ne bucurăm şi suntem mândri de costumele populare din zona noastră, dar am invitat şi grupuri din Olt, Bistriţa,Braşov,Maramureş şi Suceava”, a precizat Aurel Melniciuc, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Botoşani.

Costumele botoşănenilor au impresionat în mod deosebit etnografii. ” Sunt de tradiţie neolitică. Atât ca modele cât şi simbolistică. Au o origine care se pierde în negura timpului şi din fericire s-a păstrat din generaţie în generaţie. Se lucrează după anumite obiceiuri şi cer multă îndemânare şi migală”, spune etnograful Margareta Mihalache. După ce parada de pe străzile municipiului Botoşani a luat sfârşit, multe grupuri vor dansa şi la Târgul Agro-Zoo, organizat la marginea oraşului. Mâine vor fi premiate cele mai frumoase costume.Citeste mai mult: adev.ro/n50e8e

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page