Toaca răsună mai tare şi mai frumos dacă este bătută cu credinţă. Asta au demonstrat marţi, 5 septembrie, 21 de elevi din satele judeţelor Botoşani şi Suceava, care au participat la a treia ediţie a concursului ”Toaca – tâmbiţa îngerilor.”
Cu măiestrie, artă și ureche muzicală, aceştia au demonstrat că a bate toaca nu este doar un simplu ritual, ci o adevărată artă care transformă un lemn fără viață într-un instrument muzical ce leagă omul de Dumnezeu.
“Este ceva eosebit, prin care arătăm că cultura nu este ceva ce ţine obligatoriu numai de cultura laică sau profană, este ceva ce ţine de viaţa bisericească!” a spus părintele Adrian Secrieru, organizatorul Concursului “Toaca -trâmbiţa îngerilor”, aflat la ediția a treia.
El este preotul paroh al bisericii din satul Icușeni, un locaș de cult de peste 300 de ani, perfect conservat și care se identifică cu lumea satului de odinioară.
Toată suflarea satului s-a adunat în curtea bisericii de lemn cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, monument istoric ridicat de oamenii locului în urmă cu un secol, pentru închinare… şi a admirat îndemânarea şi dăruirea cu care tinerii se dedică Sfintei Biserici şi rânduielilor sale.
Cel mai mic participant are doar 7 ani, iar cel mai mare a împlinit de mult vârsta majoratului. Cu toții au experiență de 2-3, 10 sau chiar mai mulți ani în această activitate pe care o consideră sacră.
Toti participanții au primit diplome și premii în bani din partea Primăriei și Parohiei organizatoare.
” Ne-am propus să înviorăm această oază de linişte din apropierea acestei bisericuţe şi în acelaşi timp să atragem copiii la o activitate plină de furmuseţe şi să valorificăm în felul acesta şi o tradiţie scumpă poporului nostru “ a spus Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona.
Concursul completează calendarul celorlalte acţiuni incluse în programul Săptămânii culturale la Vorona, care se vor încheia vineri şi sâmbătă, 8 şi 9 septembrie, cu hramurile celor două Mănăstiri din aceste locuri: Vorona şi Sihăstria Voronei.