Important

LOCAL | Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XII-a, pe Pietonalul Unirii

Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în colaborare cu Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova şi cu Primăria Municipiului Botoşani, organizează , Târgul Meşterilor Populari, Ediţia a XII-aîn perioada 20-22 aprilie 2018.  Manifestarea a reuşit în timp să-şi asigure propria continuitate şi să se impună printr-un număr mai mare de meşteri populari, dar si printr- o selecţie mai riguroasă.

Ca întotdeauna, instituţia şi-a propus ca Târgul să deschidă  seria acţiunilor culturale dedicate “Zilelor Oraşului Botoşani” al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, consemnat  ca “pur- tătorul de biruinţă” şi sărbătorit în ziua de 23 aprilie, Cunoscut este  faptul că Steagul Moldovei, care a fost trimis de către Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zogravu din Muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe doborând balaurul ca un gest suprem de revoltă îndreptat împotriva otomanilor de  altă religie dacât a neamului românesc şi  împotriva forţei răului întruchipate în însuşi Diavolul. Acest aspect nu este demn de neglijat, ba mai mult,  reuşeşte să creeze nişte legături dincolo de coordonata temporală deoarece expoziţiile de artă populară au drept finalitate prezentarea individualitătii poporului român. Într-o altă ordine de idei, acestea urmăresc prin derularea  si prin vizitarea lor să nu accepte procesul globalizării şi al  uniformizării nelipsit de  factori distructivi şi  ajunşi aproape agresivi la ora actuală în societatea noastră contemporană. Renunţarea la aspectele definitorii ale culturii noastre populare, baza fundamentală a existenţei şi a  dezvoltării acestui neam, nu ar aduce un câstig real. Din acest motiv, meşterii populari vor promova ,  în primul rând,  meşteşugurile tradiţionale: industria casnică, olăritul, prelucrarea artistică a lemnului, cofecţionarea măstilor , împletiturile din  nuiele si pănuşi, picturile pe lemn şi sticlă cu tematică religioasă sau cu motive din mitologia română, încondeiatul ouălor şi prelucrarea pielor.  În al doilea rând, vor fi acceptate împletiturile din sfoară ca o nouă formă de materializare a unor simboluri autohtone,  iar,  în ceea ce priveşte realizarea podoabelor,  se va ţine cont  de  latura decorativă  care este  dezvoltată doar numai  în limita unor criterii estetice.

Meşterii invitaţi provin din judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Mureş,  Covasna, Harghita, Suceava si din judeţul Botoşani. Se merită amintite comunele: Ibăneşti, Tudora, Avrămeni, Vorona, Tudora şi Ungureni.

Deschiderea oficiala va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 13, pe Pietonalul Uniriii din Botoşani.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page