LOCAL | Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, în plină desfăşurare
Centrul de agrement “Codrii de Aramă” Agafton găzduieşte, în perioada 2 – 6 septembrie, tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. 50 de elevi de gimnaziu din judeţul Botoşani învaţă de la pompieri, medici de pe ambulanţă şi voluntari de la Crucea Roşie cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii, atât teoretic, cât şi practic.
Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Societatea Naţională de “Cruce Roşie” – Filiala Botoşani şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani, şi-a deschis porţile, astăzi.
La festivitatea de deschidere a celei de-a treia ediţii, alături de cei 50 de elevi, au participat: Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani, Otilia Moruz, şeful Serviciului Proiecte, Cooperare Internaţională şi Parteneriate din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, Mihaela Huncă, inspectorul general al IŞJ Botoşani, dr. Liliana Mateciuc, directorul SJA Botoşani, Eduard Măciucă, directorul Filialei Botoşani a Societăţii Naţionale de “Cruce Roşie”, Iulia Palade, administratorul taberei, precum şi colonelul Radu Anton, inspectorul şef al I.S.U. Botoşani.
Încă din prima zi, elevii au început pregătirea pentru a face faţă unor situaţii dificile, participând la mai multe concursuri interactive şi exerciţii de evacuare în caz de cutremur.
Marţi vor participa la exerciţii demonstrative şi activităţi interactive în domeniul prevenirii incendiilor, iar miercuri sunt planificate prezentări şi concursuri din domeniul protecţiei civile.
Pe 5 septembrie, elevii vor învăţa cum să comunice la 112 o situaţie de urgenţă la care ar putea fi martori. La finalul taberei, participanţii vor fi evaluaţi cu ajutorul unui chestionar ce conţine 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă. Cele mai bune echipaje vor primi cupe, diplome şi medalii.
Elevii vor pleca din tabără pe 6 septembrie, în jurul prânzului, nu înainte de a desfăşura o serie de activităţi recreative.
O parte din costurile taberei sunt suportate de Consiliul Judeţean Botoşani.
Unic la nivel naţional, proiectul educaţional “Prezent şi Viitor în Siguranţă” se adresează elevilor din clasele V – VIII, care învaţă la şcolile din judeţul Botoşani. În fiecare zi de joi din august, între orele 9.00 – 13.00, grupuri de câte 50 de copii au participat la cursurile organizate de pompieri, în cadrul şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. Aceştia au fost învăţaţi cum să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi cum să se comporte pe timpul manifestării acestora. La sfârşitul fiecărei serii, vinerea, elevii au fost evaluaţi cu privire la nivelul cunoştinţelor din domeniul situaţiilor de urgenţă acumulate, după care au plecat într-o excursie la obiectivele culturale din judeţul Botoşani.