ImportantLocal

LOCAL | Staţiunea de cercetare de la Popăuți va fi salvată

Unica staţiune de cercetare a ovinelor din rasa Karakul din Europa va intra într-un amplu proces de reorganizare.

Pentru prima dată de la Revoluţie, Staţiunea de Cercetare Popăuţi care a supravieţuit din venituri proprii, total insuficiente pentru functionare, va primi finanţare de la stat. Printr-o Hotărâre de Guvern, unitatea s-a reorganizat, aceasta fiind condiţia de bază pentru obţinerea banilor. Acum se așteaptă rectificarea de buget pentru stingerea datoriilor de 1,4 milioane de lei, realizarea primelor investiţii de modernizare, dotare şi achiziţii de echipamente şi utilaje.

În primă fază ar fi nevoie de 1,8 milioane de euro.

„Hotărârea de guvern privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare Popăuţi este emisă din luna iulie, în urma eforturilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi a Ministerului Agriculturii, prin domnul ministru. Aşteptăm rectificarea de buget pentru că avem promisiunea că acele datorii istorice vor fi eliminate. Mai mult, avem promisiunea că se vor demara unele investiţii la Staţiunea de Cercetare Popăuţi. Mi s-a solicitat un plan de investiţii pentru 2017 şi 2018 care include modernizarea spaţiilor, ale adăposturilor de animale, dotarea laboratoarelor de cercetare, achiziţii de utilaje”, a declarat Ionică Nechifor, inginerul şef al Staţiunii.

Activitatea de cercetare va fi extinsă şi va deservi toată zona de nord-est a ţării. în plus, se are în vedere dublarea efectivelor de animale, formarea a două linii pentru producția de carne și de lapte.

Prin noile investiții se speră și atragerea tinerilor în cercetare, având în vedere că în prezent staţiunea funcţionează cu 50% din personal.

“Vorbim de modernizarea celor două ferme, baza experimentală vegetală şi baza experimentală de zootehnie. De asemenea, achiziţia de utilaje. Staţiunea deţine 1163 de hectare de teren şi intenţionăm să le lucrăm noi pe toate. Vrem să dezvoltăm ferma zootehnică şi să formăm două noi linii pentru producţia de carne şi producţia de lapte. Staţiunea trebuie să-şi recapete credibilitatea. Vorbim de cercetare, crearea de noi soiuri, de linii, de rase, pentru a veni în sprijinul sectorului privat. De a produce material biologic atât pe sectorul vegetal cât şi în zootehnie pentru toată zona de nord-est a ţării. Ne dorim atragerea unui personal tânăr în cercetare”, a mai spus Nechifor.

 

Se are în vedere accesarea unor proiecte cu finanţare europeană pentru realizarea unei secţii de prelucrare a laptelui.

“Pregătim accesarea unor proiecte europene, într-un parteneriat transfrontalier. Mai sunt în discuţie cu Staţiunea de Cercetare Dancu Iaşi. Încercăm să accesăm un proiect pentru dezvoltarea sectorului zootehnic şi o colaborare pe specia ovină şi bovină. Pe linia de procesare lapte şi carne.” a completat Ionică Nechifor.

Staţiunea de cercetare de la Popăuţi deţine un nucleu extrem de valoros de ovine din rasa karakul de Botoşani, cu o paletă largă de culori unică în Uniunea Europeană şi cu cerere extrem de mare în ţările Arabe.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page