Bătrânii instituţionalizaţi la Căminul de la Leorda, județul Botoșani, se încălzesc cu aeroterme.
Și asta pentru că, de o săptămână, se lucrează la schimbarea centralei termice cu una pe lemne, mult mai eficientă.
Cum schimbarea instalaţiilor necesită timp, iar noua achiziţie încă nu a ajuns din Turcia, conducerea unităţii a găsit soluţii alternative pentru asigurarea căldurii în camere.
“E o situaţie specială, temporară. Nu este ca la centrala termică, dar este un minim de confort. Am dotat fiecare salon cu aeroterme, e drept că nu este la fel de cald, consumul e mare şi mai sar siguranţele, de aceea nu pot fi folosite non-stop. Dar nu va dura mult. Centrala veche pe CLU a fost scoasă, pentru că mereu făcea probleme şi firma lucrează deja la instalaţii. Noua centrală pe lemne trebuie să sosească, am înţeles că din Turcia, iar săptămâna viitoare sigur vom reveni la confortul termic normal. Am primit deja şi o parte din materialul combustibil lemnos” spune Liliana Nistor, şefa centrului de bătrâni de la Leorda.
Temperatura nu este optimă, însă este suportabilă. Cei mai mulţi dintre beneficiari au înţeles situaţia, însă există şi persoane spun că ar trebui ca astfel de investiţii să fie făcute în anotimpurile călduroase.
Directorul adjunct al DGASPC care administrează Căminul de la Leorda, Alexandru Colbu, spune că investiția, care depășește 700.000 de lei, a fost aprobată din septembrie, însă întârzîierea a fost cauzată de birocraţie.
“Dat fiind valoarea mare a investiţiei, a fost nevoie de o rectificare a bugetului judeţului, care a fost aprobată în hotărârea de CJ. Investiţia a fost planificată pentru trimestrul IV. S-a demarat procedura de licitaţie, s-a semnat contractul de execuţie şi avem termen ca până pe 21 noiembrie să punem în funcţiune noua centrală. Este o investiţie mare, dar extrem de necesară, una mult mai rentabilă, mult mi economică. Am calculat că se va acoperi în maxim doi ani. Plus că va avea un randament mai ridicat, va aduce mai mult confort termic pentru beneficiarii noştri!” a declarat Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC.
O astfel de investiţie este aprobată şi la Căminul de la Ionăşeni.