Ediţia din 2017 a Şezătorilor iernii, amplă manifestare culturală devenită de multă vreme o tradiţie, a debutat duminică 5 februarie cu şezătoarea de la Avrămeni, gazdele fiind reprezentate de doamna Letizia Cobâlă – un om instruit multidisciplinar, cu o activitate impresionantă pe linie culturală în comuna Avrămeni, de vreo treizeci de ani.
Şezătoarea a avut loc în incinta Căminului cultural în sala primitoare şi plină cu părinţi, copii, tineri, artişti care şi-au început formarea acolo, sub îndrumarea doamnei Letizia Cobâlă, precum şi un grup de femei care au arătat că vechile îndeletniciri – ţesut, împletit, tors – s-au păstrat şi se transmit încă, şi au amenajat împreună cu Margareta Mihalache, referentul etnograf al Centrului, un colţ etnografic.
Pentru ca lucrurile să decurgă frumos, educativ, au răspuns invitaţiei şi un număr de scriitori din judeţ, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din România – Nicolae Corlat, Cristina Prisăcariu Şoptelea, Nina Viciriuc, Cezar Florescu, Dumitru Necşanu, George Luca şi Ovidiu Petcu.
Scriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatură-teatru a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a dat startul manifestării cu o şezătoare literară. S-au recitat poezii, s-a vorbit despre personalităţi ale culturii româneşti care au trecut de-a lungul timpului prin Avrămeni şi au scris despre acele locuri.
Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă a Centrului a continuat şezătoarea cu un moment în care a subliniat rolul şi însemnătatea covârşitoare a educaţiei în formarea noilor generaţii, şi nu numai.
Copiii şi tinerii din Avrămeni, membri ai ansamblului de jocuri populare din localitate, membri ai micii orchestre, formaţi şi coordonaţi de doamna Letizia Cobâlă au încheiat şezătoarea cu un spectacol de cântece şi jocuri populare, consistent şi îndelung aplaudat.