Senatul a adoptat, ieri 18 februarie a.c. două propuneri legislative ale deputaților PSD Tamara Ciofu și Andrei Dolineaschi privind exercitarea profesiei de bonă în România și introducerea unui termen clar pentru începerea plăților indemnizațiilor de creștere a copilului. Legea bonelor a fost adoptată de plenul Senatului cu 89 voturi pentru, 2 abțineri și niciun vot împotrivă, iar inițiativa privind acordarea la termen a indemnizației de creștere a copilului a primit 121 de voturi pentru, nicio abținere și un singur vot împotrivă.
Legea bonelor are ca scop recunoașterea și reglementarea meseriei de bonă, astfel încât să se creeze un domeniu complementar creşelor şi grădiniţelor, prin reglementarea activităţilor de îngrijire şi supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei.
“Proiectul de lege prevede că poate fi bonă numai persoana care urmează cursuri de formare profesională și deține un certificat de calificare. Astfel bonele vor fi acreditate și vor prezenta o garanție pentru părinții care apelează la astfel de servicii. De asemenea, propunerea legislativă permite îngrjirea şi supravegherea mai multor copii din familii diferite la domiciliul unuia dintre copii sau la domiciliul bonei, astfel încât familiile cu venituri modeste, ar putea împărţi costurile necesare remunerării bonei. Astfel, bona poate să ofere simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 4 ani”, a declarat deputatul PSD.
Propunerea legislativă de modificare şi completare a Ordonanței de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor are în vedere o îmbunătățire a procedurilor de verificare a cererilor privind acordarea indemnizației de creștere a copilului, atât prin reconsiderarea termenelor de transmitere a documentelor, cât și prin stabilirea unui termen precis privind începerea plăților drepturilor lunare.
“Cadrul legal actual nu prevede un termen pentru începerea plăților drepturilor lunare acordate pentru creșterea copiilor. Din acest motiv, există numeroase situații în care mamele aflate în concediul de maternitate obțin indemnizația pentru creșterea copilului după foarte multe luni de la admiterea cererii pentru aprobarea acestor drepturi. Dacă propunerea legislativă va fi adoptată și de Camera Deputaților, mamele vor primi indemnizația de creștere a copilului în termen de 60 de zile de la aprobarea cererii”, a declarat Andrei Dolineaschi.
După votul de ieri din plenul Senatului, cele două propuneri legislative vor intra în dezbatere la Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.