Conducerea Autorității Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor discută astăzi la Botoșani, despre măsurile și riscurile reprezentate de apariția focaruluid e pestă porcină africană la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 kilometri de graniță.
La discuții sunt prezenți, pe lângă vicepreședintele ANSVSA Csutak Nagy Laszlo, 8 directori ai ANSVSA, reprezentanți ai direcțiilor antifraudă, laborator, ai Direcțiilor Sanitar Veterinare din toate județele aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova, ai punctelor vamale, politiei de frontiera si fondurilor de vanatoare, precum și medici concesionari din zona de graniță.
Deocamdată nu a fost semnalat niciun focar de pestă porcină africană. Autoritățile atrag atenția că boala reprezintă un pericol major din punct de vedere economic .
“După cum cunoașteți, cam de o săptămână, am fost notificați de partea Ucraineană că s-a depistat un focar de pestă porcină africană care ne-a pus în alertă maximă. Dna. director de la DSVSA Botoșani a luat deja primele măsuri săptămâna trecută. A prezentat situația în cadrul Colegiului Prefectural și cu ajutorul dl. prefect, deja am dispus primele măsuri care trebuie luate pentru a preveni apariția bolii.
Am considerat că este utilă întâlnirea noastră la nivelul celor opt sau nouă județe care se situează la granița N-E ,ceea ce înseamnă vecinătate cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a dispune și pentru a da aceeași măsură ce trebuie să o punem în aplicare pentru prevenirea pestei porcine africane. Rugămintea este să demonstrăm că suntem o echipă comună, un corp comun, să depunem tot efortul pentru a lua toate măsurile în ceea ce privește apariția, examenul clinic, serviciul sanitar care efectuează controlul la nivelul punctelor de frontieră la tot ce înseamnă animale vii, produse de origine animală, furaje.” a declarat vicepreședintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo.
Având în vedere că Ucraina este o țară terță care nu este membră a Uniunii Europene, autorițile române nu au o colaborare în care să se reprecte aceleași prevederi legislative impuse de Comnitatea Europeană.
Reamintim că Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în data de 8 iunie, despre apariția unui alt focar de pestă porcină africană la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 kilometri de graniță, în Dovzhok.