Local

LOCAL | Scriitorul Artur Silvestri – cărturar al limbii române, comemorat de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut și ale Liceului Teoretic Lipcani din Republica Moldova – FOTO

Elevii, cadrele didactice și bibliotecile  Școlii Gimnaziale Nr. 1 Rădăuți-Prut și ale Liceului Teoretic Lipcani (Raionul Briceni, Rep. Moldova) au desfășurat activitatea Artur Silvestri- cărturar al limbii româneîn memoria scriitorului și criticului literar Artur Silvestri, care, în luna noiembrie împlinește 9 ani de la trecerea la cele veșnice. Activitatea a fost însoțită de o consistentă donație de opere ale scriitorului Artur Silvestri, primite din partea Asociației Române pentru Patrimoniu și a Editurii Carpathia, reprezentate de sociolog Teodora Mîndru, directorul Editurii Carpathia și partener în viitorul nostru proiect  . Cărțile au fost donate atât elevilor din clasele a VII-a, a VIII a și a IX a, cât și cadrelor didactice și bibliotecilor din cele două școli.
Acțiunea a fost prezidată de cadrele didactice de limba română din cele două școli, respectiv doamna Simona Covaş, profesor de limba și literatura română  la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și doamna Seiciuc Gutiera, profesor de limba română la Liceul Teoretic Lipcani. Această activitate face parte din pregătirea viitorului  proiect transfrontalier – ,,CARTEA UNEŞTE INIMI”, coordonat de echipa formată din: drd. Vasile Postolachi, profesor de Religie Ortodoxăprof. de istorie şi consilier educativ, Ceică Cristina Luminiţa şi prof. de educaţie tehnologică, Neamţu Valentina de  la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut.
Artur  Silvestri (1953-2008) a fost o personalitate culturală enciclopedică : scriitor important, reputat critic literar, istoric al bisericii, culturii și civilizatiei românești, editor de cărti, reviste tipărite și publicații electronice, inițiator de asociații culturale și cetățenești, susținător și promotor al culturii și al valorilor naționale  românești. Toate acestea au fost unite și înfăptuite printr-o neobosită dragoste faţă de limba română, de carte și de acest popor. În acest sens sunt elocvente cuvintele sale: Casa mea a fost întotdeauna o bibliotecă sau: „Pentru mine, care trăiesc numai ca să scriu, toate aceste simțăminte se răsfrâng în năzuința de a mai face să existe încă o carte, și încă una, și încă una. Si mai mult ca sigur că vor face bine cuiva, cândva, într-un loc oarecare de pe  Pământ.”
Elevii și cadrele didactice ale celor două școli au de acum posibilitatea de a cunoaște opera și universul acestui autor, prin donațiile primite din partea Asociației Române pentru Patrimoniu și a Editurii Carpathia. Prin intermediul doamnei Teodora Mîndrusociolog, directorul  Editurii Carpathia,  partener în viitorul  proiect Cartea unește inimi , elevii şi cadrele didactice de la Rădăuţi – Prut şi Lipcani îşi vor îmbogăţi cunoştinţele literare lecturând:,,Frumuseţea lumii cunoscute: Zile de neuitat”şi ,,Universul lecturilor fericite”, operele scriitorului Artur Sivestri, precum ş,,Îmi amintesc şîmi imaginez” şi ,,Imperfecţiuni provizorii”, operele Marianei Brăescu . Pe această cale reprezentanții celor două școli aduc sincere mulțumiri doamnei Teodora Mîndru pentru acest frumos gest și înalță o rugăciune pentru sufletul acestui om cu suflet mare, scriitorul Artur Silvestri.
Bucuria  ne-a fost dublată săptămâna aceasta de vizita a patru cadre didactice de la Liceul Teoretic Lipcani, care au reuşit să păşească  pregul Şcolilor Rădăuţi – Prut şi Miorcani: doamna Seiciuc Gutiera, profesor de limba și literatura română, doamna Iațeniuc Angela, profesor de matematică, doamna Ceban Angela, învățătoare și Gujinschi Olesea, secretară, care au bucurat pe copii cu dulciuri iar nouă ne-au bucurat sufletele cu acest schimb de experiență. Este atât de frumos să vezi cum proiectele încep a prinde viață prin bunăvoința oamenilor cu suflet mare cărora le mulțumim.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page