LOCAL | Școala internațională de vară „Cultura Memoriei și patrimoniul cultural pentru tânăra generație”
În perioada 24-26 august, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu se vor desfățura activitățile Școlii internaționale de vară „Cultura Memoriei și patrimoniul cultural pentru tânăra generație”, finanțat de Programul „Development Cooperation Project” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Școala de vară, la care vor participa studenți din Republica Moldova, Lituania și România, este organizată în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Centrul de Studiere a Genocidului și Rezistenței din Vilnius, Institutul de Istorie (Chișinău) și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, avându-l ca director de proiect pe dr. Virgil Bîrlădeanu.
Deschiderea Școlii a avut loc pe 23 august la Chișinău cu particparea Execelenței Sale Andrej Didenko, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova. Programul din 23 august a inclus: prezentarea volumului I, tomul III din seria „Arhivele Memoriei ” (dr. Ludmila Cojocaru); vernisarea expoziției foto-documentare „Rusaliile negre. Deportarea în Bărăgan” a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet; vizitarea cetății Soroca.
Pe 24 august, participanții Școlii de vară ajung la Ipotești. Programul de la Botoșani include, pe lângă turul ghidat al Memorialului, vizitarea cetății dacice de pământ de la Stâncești, a obiectivelor cultural-istorice din Botoșani și a Mănăstirii din Coșula. Pe 25 august, în amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului, partcipanții Școlii vor discuta despre specificul activității muzeale. În aceeași zi, prof. dr. Gică Manole, începând cu ora 11.30, le va vorbi studenților despre mișcarea de rezistență anticomunistă în Botoșani.
Pe 26 august, grupul va vizita mănăstirile Putna, Moldovița, Voroneț, Sucevița, ajungând seara la Sighet.
În perioada aflării la la Sighet, în cadrul Școlii de vară, se vor ține prelegeri (dr. Andrea Dobes, Grupurile de rezistență anticomunistă în Maramureș; dr. Ramona Staveckaitė-Notari, Istoria și activitatea Centrului de Studiere a Genocidului și Rezistenței Poporului din Lituania), lecții practice (dr. Greta Paskočiumaitė, Război după război. Rezistența armată antisovietică în Lituania în anii 1944-1953), se vor face studii de teren (Cimitirul Săracilor), vor avea loc sesiuni de discuții. Programul include și vizitarea mănăstirii Bârsana și a muzeului satului din Sighetu Marmației.