Local

LOCAL | Şcoala altfel, la Memorialul Ipoteşti

Sub genericul deja consacrat al Şcolii altfel, la Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, în perioada 30 iunie – 1 iulie, își va desfășura activitatea Incubatorul de lectură,  la care vor participa profesori și elevi din câteva școli ale județului Botoșani: Şcoala Gimnazială ”Ştefan cel Mare” (prof. Daniela Păduraru), Botoşani; Şcoala Gimnazială Nr. 1 Albeşti (prof. Carmen Macovei); Liceul ”Regina Maria”, Dorohoi; Liceul Tehnologic ”Al. Vlahuţă”, Şendriceni (prof. Corina Geta Balan); Școala Gimnazială ”Elena Rareș”, Botoșani.

Incubatorul de lectură este un proiect care facilitează accesul tinerilor la educația lecturii și valorizează gândirea și exprimarea liberă prin scris. Proiectul a fost  inițiat de Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, scriitoare cu experiență editorială, de lecturi și dezbateri publice, în țară și în străinătate, și de lucru cu copiii la ateliere de citit și scris.

Scriitoarele și-au propus, în cadrul proiectului, să antreneze un public nou, care să citească constant literatură; să le ofere copiilor atît instrumente eficiente de înțelegere a textului literar, de familiarizare cu ceea ce numim generic literatura, cît și instrumente de expresie personală, pentru ca aceștia să se poată exprima pe ei înșiși; să conștientizeze faptul că literatura nu înseamnă să te ascunzi în spatele unor cuvinte frumoase, care nu spun absolut nimic; să poată să vorbească despre ce au citit.

Scriitoarele folosesc  textul literar ca pretext pentru o cultură a dialogului, considerând că cititul devine antrenant dacă dezbatem, facem scenarii, găsim argumente pro și contra împrietenirii cu un personaj, de exemplu.

Textele pe care  Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le propun copiilor sînt texte pe care le-ar fi plăcut să le descopere ele însele la vârsta lor:  Juventus (Simona Popescu), Micul Prinț (Antoine de Saint-Exupéry), Metamorfoza (Franz Kafka), De veghe în lanul de secară (Salinger), În căutarea timpului pierdut (Marcel Proust) etc.

Pornind de la textele citite, copiii sunt provocați să scrie propriile texte, care să sondeze poveștile lor și puterea de a-și imagina că pot deveni personaje.

În atelierele de la Ipotești se vor citi și comenta inclusiv texte din Mihai Eminescu.

Programul atelierelor se va desfășura astfel:

  30 iunie
10.00 – 12.00: Atelierul I. Maraton de lectură: texte din Mihai Eminescu
14.00 – 16.00 Atelierul II. Maraton de lectură: texte de poeți români / exercițiu de scriere pornind de la Simona Popescu, Juventus
  1 iulie
10.00 – 12.00: Atelierul III. Lectură și exercițiu de scriere pornind de la Boris Vian, Pensionarul
14.00 – 16.00 Atelierul IV. Lectură și exercițiu de scriere pornind de la Gabriel Garcia Marquez, Lumina e ca apa / Franz Kafka, Metamorfoza

 

Atelierele de la Ipotești vor fi coordonate de Svetlana Cârstean.

Absolventă a Facultății de Litere a Universităţii din Bucureşti și a unui master de teoria literaturii, Svetlana Cârstean s fost membru cofondator al Cenaclului literar Central. A debutat în 1995, în volumul colectiv Tablou de familie. A coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M, propria colecţie de poezie, Cercul Poeţilor Apăruţi, iar din toamna lui 2016, coordonează colecţia de poezie Vorpal la Editura Nemira.

Svetlana Cârstean a publicat mai multe volume: Tablou de familie, Bucureşti, Editura Leka-Brâncuşi, 1995 (volum colectiv); Floarea de menghină, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2008 / Rámus,  Suedia, 2013; Gravitaţie, Bucureşti, Editura Trei, 2015; Trado, Editura Albert Bonnier&Editura Rámus, 2016 / Editura Nemira, 2016 (în colaborare cu Athena Farrokhzad); Gravitaţie, Audiatur Bokhandel AS, Norvegia, 2017. Este prezentă în antologiile: Scriitori români din ’80-’90, Piteşti, Editura Paralela 45, 2000; Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998 – 2008), Botoşani, Editura AXA, 2010; Speaking in Silence. Prose Poets of Contemporary Romania, Bucureşti, Editura Paralela 45, 2001; Poveşti cu scriitoare şi copii (Iaşi, Editura Polirom, 2014. Poemele sale au fost traduse în germană, franceză, engleză, italiană, catalană, cehă.

A colaborat la revistele Dilema, Observator cultural, România literară, Adevărul literar şi artistic, Interval, L&A&I, Lettres etc. și deține: Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – OPERA PRIMA (2009), Premiul Radio România Cultural pentru Poezie (2008), Premiul de debut al revistei Romania literară (2008), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut (2008) pentru volumul Floarea de menghină; Premiul pentru Poezie pe 2015 al revistei Ateneu pentru volumul Gravitaţie; Premiul Radio România Cultural pentru Poezie (2016) pentru volumul Trado.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page