Sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Școala Gimnazială Nr. 1 Unțeni a avut loc a doua ediție a „Sărbătorii toamnei”. Copii, părinți, bunici, actuali elevi ai școlii dar și elevi din generațiile anterioare, cadre didactice și alte persoane au animat terenul de sport din incinta școlii, locul unde a fost organizat evenimentul.
Ca și la ediția precedentă, mai multe familii au amenajat standuri cu produse obținute în gospodăriile proprii: legume, fructe, conserve de legume și fructe, miere de albine, bucate tradiționale, plăcinte, cozonaci și prăjituri de casă. Fiecare participant și-a decorat standul cu obiecte de artă populară autohtonă (vase de ceramică, ștergare, covorașe țesute în casă, fețe de masă, cusături) pentru a fi mai atractiv.
Directoarea școlii, profesoara Pușcașu Laura a menționat în cuvântul de deschidere că Sărbătoarea toamnei” precede două evenimente importante – Ziua Mondială a Alimentației și Ziua Mondială a Eradicării Sărăciei, îndemnând pe cei prezenți să acorde o mai mare atenție alimentației sănătoase și, în același timp, să ajute persoanele nevoiașe care duc lipsa hranei.
Sărbătoarea a început cu un spectacol în care elevii școlii și-au demonstrat talentele artistice. Invitat la această manifestare, grupul de dansatori „Mugurașii” de la Școala „Elena Rareș”, condus de doamna profesoară Șușter Loredana, a susținut un moment foarte apreciat de toată lumea.
Tocănița de oaie pregătită la ceaun sub ochii pofticioși ai participanților a constituit o altă atracție a zilei. Pentru copii au fost organizate jocuri sportive și distractive de sezon, precum și un atelier de confecționare a unor produse cu materiale din natură.
Cel mai așteptat moment al manifestării a fost târgul de produse. Copiii și adulții au admirat standurile amenajate și au putut gusta din bucatele ispititoare etalate. De asemenea au fost promovate diverse rețete ale preparatelor expuse.
Un juriu condus de Maria Rotariu, profesoară pensionară din localitate, a acordat distincții pentru cel mai frumos stand amenajat dar și pentru cele mai originale rețete de plăcinte, zacuscă, sarmale și cozonac. Toate familiile care au pregătit standuri au primit diplome de participare.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o colectă de produse donate de participanți în beneficiul Căminului de bătrâni de la Leorda.
Acțiunea organizată de școală în parteneriat cu Asociația Părinților s-a dovedit un succes, contribuind la întărirea colaborării dintre școală și familie, în beneficiul copiilor din comună.