Când spunem salarizare ne referim nu doar la nivelul minim al unui venit salarial în România, la contribuțiile sociale ce se plătesc obligatoriu la stat lună de lună și la impozitul pe salariu. Ne referim și la eventualele deduceri din acest impozit, la diurnă, tichete ori norme de hrană, la abonamente de sănătate la sisteme private, ajutorul de deces sau beneficii oferite salariaților prin lege. Iar pentru anul 2018 multe dintre aceste variabile se vor schimba: de exemplu, impozitul pe venit scade, se face transferul contribuțiilor sociale la salariat, se schimbă datele pentru deducerile personale etc. Iată, pe scurt, ce se va întâmpla cu salarizarea în anul care bate la ușă.
1. Salariul minim crește cu 450 de lei
Salariul minim brut pe economie va crește, de la 1 ianuarie 2018, la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei, cât este acum. Creșterea acestui salariu minim îi afectează și pe zilieri, care trebuie să primească mai mulți bani, însă aduce și unele dezavantaje în buzunarele românilor și firmelor de la noi din țară.
2. Contribuțiile sociale – două din trei în sarcina salariatului
Tot de la 1 ianuarie, se mai plătesc doar trei contribuții sociale obligatorii: una la angajator, contribuția asiguratorie de muncă (CAM), iar celelalte două sunt în sarcina salariatului: contribuția la pensie (CAS) și la sănătate (CASS). Valorile exacte ale contribuțiilor sunt:
- CAM: 2,25% din salariul brut;
- CAS: pentru condiții normale de muncă, 25% din salariul brut, iar pentru condiții deosebite sau speciale de muncă angajatorul va plăti el în plus câte 4%, respectiv 8%, după caz;
- CASS: 10% din salariul brut;
Notă: La fel ca în prezent, din 2018 doar angajatorul va calcula, reține și plăti contribuțiile sociale. Salariații nu vor avea nicio obligație în acest sens.
Despre situația atipică la care s-ar putea ajunge în cazul unora dintre salariații part time, având în vedere acest nou sistem al contribuțiilor sociale, aici.
3. Impozitul pe venit scade la 10%
Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% este una dintre măsurile aplicabile din prima zi a anului 2018. Cât despre cei care sunt scutiți de impozitul pe venit, nu vor exista schimbări față de 2017, rămânând aceiași beneficiari: persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, IT-iștii și salariații din cercetare-dezvoltare și inovare.
4. Deducerile personale din impozitul pe venit
Din 2018, salariații vor beneficia de deduceri mai mari decât cele oferite în prezent, în funcție de salariul brut obținut și numărul persoanelor aflate în întreținere. Deducerea personală se va acorda salariaților care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, astfel: pentru cei care nu au persoane în întreținere – 510 lei; pentru o persoană în întreținere – 670 lei; pentru două persoane în întreținere – 830 lei; pentru trei persoane în întreținere – 990 lei; pentru patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.
Se vor acorda deduceri din impozit și pentru cei cu salarii cuprinse între 1.951 lei și 3.600 lei, inclusiv, aceasta fiind limita maximă de acordare a beneficiului fiscal. Calculatorul furnizat în acest material vă poate ajuta mai bine să vedeți ce sumă puteți deduce din impozitul pe venit.
5. Tichetele de masă și indemnizațiile de hrană
Tichetele de masă ce pot fi oferite salariaților din privat trebuie să respecte valoarea maximă per tichet: 15,09 lei. Practic, fiecare tichet poate avea mai puțin de această valoare, dar nu mai mult. La bugetari, din 2018, nu vor mai vorbi nici măcar în teorie de tichete de masă. Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 oricum prevede acordarea unor indemnizații lunare de hrană, iar un proiect normativ recent aprobat de Guvern stabilește că aceste indemnizații vor fi primite de bugetari abia din decembrie anul viitor. Numai personalul sanitar ce primește la ora actuală tichete de masă va primi indemnizații lunare de circa 300 de lei încă din ianuarie 2018.
6. Contribuția la un fond de pensii facultative și abonamentele medicale de sănătate
Suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita a 400 de euro anual, potrivit Legii nr. 204/2006. Apoi, se pot deduce abonamentele de sănătate din sistemul privat, în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an (e vorba despre deducerea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonamente plătite personal de angajați, iar nu de angajatori).
7. Diurna
Salariații care se deplasează în interes de serviciu au dreptul la acordarea unei diurne care să acopere cheltuielile zilnice de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare. Indemnizația zilnică de delegare/ detașare este de 17 lei/zi (diurna internă). Cât privește deplasările în străinătate, aceasta poate fi mai mare, dar sumele care depăşesc valoarea de 42,5 lei pe zi se supun impozitului pe salarii şi se includ în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea plătitoare.
8. Ajutorul de deces
Potrivit Proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, validat deja de Guvern, dar nu și de Parlament la acest moment, ajutorul de deces va fi în anul 2018 de: 4.162 de lei, pentru decesul asiguratului sau pensionarului, iar pentru membrii de familie va fi de 2.081 de lei. Acum valorile sunt 3.131 de lei și 1.566 de lei. Pentru că nu știm exact la acest moment când va intra în vigoare proiectul de lege menționat, precizăm faptul că valorile aplicabile acum s-ar putea aplica și pentru o scurtă perioadă din 2018.
Perspective în 2018
Angajații ar putea să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral, o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu, dacă proiectul care a trecut chiar ieri de Senat va trece și de Camera Deputaților. Concret, este vorba de echivalentul în lei al sumei maxime de 33,3 euro pe lună.
Tot săptămâna asta a trecut de Senat un proiect ce prevede acordarea, în fiecare lună, de tichete pentru sport (maximum 300 de lei) și tichete culturale (maximum 150 de lei) pentru salariați.
Atenție! Proiectul de lege privind bugetul NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Parlament, aprobat prin decret de șeful statului și publicat apoi în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Sursa: avocatnet.ro