Astăzi, la Botoșani, în prezența oficialităților locale și județene, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a XV-a ediție a Concursului de Matematică “Dimitrie Pompeiu”, la care participă peste 600 de elevi din clasele III-XI din țară, dar și din Ucraina și Republica Moldova.
Concursul se desfășoară în perioada 8-10 mai 2015 și este organizat de Filiala Botoşani a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional “A T Laurian” şi Şcoala 17 .
Festivitatea de premiere va avea loc pe 10 mai la ora 10.00 în Aula Magna a Colegiului Laurian.
Proba scrisă va începe sâmbătă, ora 9.00, la Colegiul Eminescu (pentru elevii din clasele V-XI) şi la Şcoala 17 Botoşani (pentru elevii din clasele III-IV).
Manifestarea este dedicată botoşăneanului Dimitrie Pompeiu, matematician de renume internaţional. Competiţia se adresează elevilor din clasele III-XI. Vor participa elevi din Chişinău – Republica Moldova, Cernăuţi – Ucraina, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.
Concursul a fost iniţiat în 2001 de profesorul Artur Bălăucă. Timp de 12 ani preşedintele concursului a fost regretatul profesor universitar Dan Brânzei de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi.
“Fără matematică nu ar mișca nimic în Univers. Limbajul matematic este universal. Din orice țară ar veni oricin înțelege problemele, pentru că este aceeași codificare. Nu e ușor de făcut performanță, dar nici greu. Depinde de mai mulți factori: în primul rând copilul trebuie să fie dotat, să aibă un profesor preocupat și o familie care să îl susțină. Și climatul din școală este foarte important. Noi obținem premii importante din 1988- locul întâi pe țară la Olimpiada de matematică…Acest concurs a auns dejà la a XV-a ediție cu sprijinul autorităților, fără de care nu puteam organiza la acest nivel. ” a declarat prof. Artur Bălăucă, inițiatorul concursului.
În acest an, preşedintele concursului va fi profesorul universitar Radu Gologan, de la Universitatea Politehnică Bucureşti, Preşedintele SSMR, iar preşedintele comisiei de selectare a subiectelor va fi profesorul universitar Doru Ştefănescu, de la Universitatea Bucureşti, prim vicepreşedintele SSMR şi vicepreşedintele “Mathematical Society of South Eastern Europe”.