La solicitarea ministerului Afacerilor Interne şi la ordinul Prefectului s-a constituit o echipă mixtă formată din prefect, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică şi vicepreşedinte sau preşedinte al Consiliului Judeţean. Această comisie a mobilizat primarii din judeţ care vor transmite o situaţie cu zonele vulnerabile, cu risc ridicat de epidemii, zonele fără medici de familie.
“Pentru ca această campanie să își producă efectele s-au dispus unele măsuri pentru prefecți. La nivelul județului s-a constituit o echipă mixtă, au fost mobilizați și primarii din județ cărora le-am solicitat să identifice și să ne trimită date privind zonele vulnerabile din județ cu risc ridicat pentru apariția unor epidemii, zonele fără medici de familie sau unde sunt comunități de romi. Vor colabora cu asistenții medicali comunitari și cu mediatorii sociali. DSP va mobiliza personal propriu și va colabora cu toți medicii de familie pentru intensificarea campaniei de vaccinare”, a spus prefectul Dan Şlincu.
La solicitarea DSP, medicii de familie au transmis cartagrafia anuală, astfel încât au fost identificate zonele cu restanţe la vaccinare (Botoşani, Corni sau Dorohoi). Autorităţile sanitare au dispus deja măsuri pentru recuperarea la vaccinare a copiilor din aceste zone.
La această dată patru comune din judeţul Botoşani nu au medic de familie.
„La Vorniceni există un medic şi există un post vacant, la Broscăuţi vaccinarea este efectuată de medicul de familie din Dorohoi, Dimăcheni, la Adăşeni şi Manoleasa vaccinarea este asigurată de mediul din comuna Avrămeni.” a spus dr. Laura Acatrinei, directorul adjunct al DSP Botoșani.
Potrivit DSP, există 97 de asistenţi medicali comunitari şi 17 mediatori sanitari romi, însă ar mai fi nevoie mai ales în mediul urban, în cele două municipii, Botoşani şi Dorohoi.
Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate publică să identifice locaţii propice pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare, inclusiv pentru recuperarea vaccinului ROR.
“Ministerul Sănătății a solicitat să identificăm locații propice pentru recuperarea la vaccinare, noi suntem un județ norocos pentru că avem 13 centre de permanență, două în punct fix la Darabani și Bucecea. În celelalte localităţi vaccinarea are loc la cabinetele medicilor de familie, aşa încât avem spații autorizate în care oricând se poate vaccina în condiții optime”, a spus dr. Laura Acatrinei, directorul adjunct al DSP Botoșani.
Acoperirea vaccinală este de 80%, diferenţa fiind reprezentată de părinţi care refuză imunizarea prin semnătură sau prin neprezentare.
Conform Institutului Naţional de Statistică la 1 iulie 2016 în judeţul Botoşani existau 20.000 de copii din grupa 0- 9 ani.
Până în această dimineaţă medici au raportat că au identificat 1.800 de copii vaccinabili în această lună, dintre care 1.500 sunt copii cu vârste cuprinse între 1 şi 9 ani şi 300 de copii sunt din grupa 9-11 luni, pentru vaccinare suplimentară în cadrul campaniei de limitare a epidemiei.
„Cifrele sunt, însă, dinamice, pentru că lunar intră copii la vaccinare pe grupe care sunt eligibile şi ies copii care depăşesc grupa 9-11 luni. De asemeni, sunt luaţi în calcul şi copii care au depăşit vârsta de 9 ani şi nu au fost vaccinaţi, pentru recuperare.” a spus dr. Irina Alecu, şeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Botoşani.
De la 11 iulie şi până astăzi au fost distribuite peste 2.000 de doze de vaccin ROR, iar DSP mai are în stoc 3.500 de doze , astfel încât poate acoperi până la toamnă pentru grupele care intră la vaccinare.
În judeţul Botoşani numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la 5.