Important

LOCAL | Proiecte încadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020

În perioada 26-27 octombrie 2017, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Judeţean Botoșani și din directori din trei unităţi de învăţământ din municipiul Botoșani a participat la un atelier de lucru în municipiul Bălţi, din Republica Moldova.

Obiectivul derulării atelierului de lucru a fost iniţierea de proiecte educaţionale, în vederea depunerii de aplicaţii încadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

În urma discuţiilor purtate, au fost propuse următoarele proiecte, de tip soft:

1 proiect între Colegiul Naţional « Mihai Eminescu » Botoșani și Liceul Teoretic « Mihai Eminescu » din Bălţi, privind creșterea calităţii educaţiei în vederea pregătirii elevilor pentru piaţa muncii, prin dezvoltarea de centre de excelenţă și dotarea adecvată a celor două unităţi de învăţământ. Educaţia clasică nu mai este suficientă pentru realitatea de pe piaţa muncii, este necesară o școală a viitorului, bazată pe noile tehnologii, pe lecţii interactive.

1 proiect între Seminarul Teologic Liceal ”Sf. Gheorghe” Botoșani, Liceul Teoretic “George Coșbuc” din Bălţi și Grădiniţa nr. 43din Bălţi, privind educaţia prin pictură, muzică, dans, religie, prin promovarea culturii locale, a patrimoniului cultural și prin implicarea părinţilor. Sunt vizate atât grupe de grădiniţă, cât și clase de liceu. Educaţia estetică ar putea constitui o metodă alternativă de dezvoltare a personalităţii elevilor.

1 proiect între Clubul Sportiv Școlar Botoșani și Școala Sportivă nr. 1 din Bălţi, care vizează dezvoltarea de competenţe transversale ale elevilor prin practicarea sportului și participarea la competiţii sportive comune. În acest sens, se va avea în vedere inclusiv modernizarea sălilor de sport.

1 proiect între Inspectoratul Școlar Judeţean Botoșani și Direcţia Învăţământ, Tineret și Sport din Municipiul Bălţi, care are în vedere crearea unui centru de pregătire transfrontalieră, în cadrul căruia să fie formate cadrele didactice care predau în clase unde există copii cu nevoi educaţionale speciale. Se va colabora cu Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică (SAP) din Bălţi și cu Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educaţională Botoșani(CJRAE). Obiectivul principal al proiectului va fi o mai bună integrare a copiilor cu nevoi educaţionale speciale în învăţământul de masă, prin formarea/ dezvoltarea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice și crearea de servicii de intervenţie personalizate. Se dorește ca sustenabilitatea să fie asigurată, ulterior, deechipe formate din cadre didactice, psihologi și părinţi care au experienţă în comunicarea și colaborarea cu acești copii.

În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va finanţa Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova, şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Aria de cooperare este următoarea: România (judeţele: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați) și Republica Moldova (întreg teritoriul).

Aplicaţiile iniţiate recent vor putea fi depuse în cadrul apelului pentru proiecte de tip soft, Prioritatea 1.1 Cooperare instituțională în domeniul educațional în vederea creșterii accesului la educație și a calității acesteia. Un proiect va putea avea un grant cuprins între 50.000 Euro și 400.000 Euro și va putea avea o durată cuprinsă între12 și18 luni.

Primul apel de propuneri de proiecte se va lansa la sfârșitul anului 2017.

Pentru mai multeinformatiiprivindProgramulRo-Ua-Md, va rugamsaaccesati pagina web oficialaacestuia: www.ro-ua.md.net.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page