ImportantLocal

LOCAL | Proiect „Șansa la educaţie, viitor asigurat” (SEVA)

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va derula proiectul Șansă la educaţie, viitor asigurat” (SEVA), cod 107590, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6-Educaţie și competenţe, Apelul „Școala pentru toţi”.

Parteneriatul proiectului este alcătuit din: Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ – aplicant, Asociaţia Română de Literaţie Iaşi, Inspectoratul Școlar Judeţean Botoșani, Judeţul Neamţ-Consiliul Judeţean Neamţ, Inspectoratul Școlar Judeţean Harghita.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și implementarea unor măsuri integrate în domeniul educaţiei, în vederea creșterii participării școlare a copiilor și prevenirii/reducerii părăsirii timpurii a școlii, și dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, în 10 unităţi de învăţământ din judeţele Botoșani, Harghita și Neamţ.

Bugetul total aprobat al proiectului este de 7.925.607,31 lei.

Unităţile școlare associate sunt: Liceul Tehnologic Special ”Ion Pillat” Dorohoi, Liceul Tehnologic Special “Sfântul Stelian” Botoşani, Liceul Tehnologic Bucecea, Școala Gimnazială nr.1 Lunca, Şcoala Gimnazială nr. 2 Botoșani.

În calitate de partener, Inspectoratul Școlar Judeţean Botoșani va contribui la atingerea obiectivelor specifice, dintre care menţionăm: creșterea participării la învăţământul ante-preșcolar, preșcolar și școlar, reducerea părăsirii timpurii a școlii, derularea de programe „A doua șansă” și de tip „A doua șansă” pentru tineri și adulţi, creșterea implicării părinţilor copiilor/elevilor în risc de părăsire timpurie a școlii în procesul educaţional, dezvoltarea de parteneriate, modernizarea/amenajarea și dotarea spaţiilor din școlile ţintă pentru dezvoltarea propice a activităţilor educaţionale și creșterea frecvenţei școlare a copiilor.

Dintre rezultatele preconizate la nivel de parteneriat, menţionăm:

-1 pachet integrat de servicii furnizat în educaţia antepreșcolară: 60 de copiii înscriși la grădiniţă, 3 cercuri educaţionale organizate lunar (lectură, muzică, teatru) în 3 locaţii câte unul în fiecare judeţ, 15 părinţi participanţi la workshop de educaţie parentală, sprijin financiar.

-1 pachet integrat de servicii furnizat în educaţia preșcolară: 5 cercuri educaţionale organizate lunar (limba engleză, pictură, sport, TIC prin joc, implicare socială) în fiecare din cele 10 unităţi de învăţământ vizate din judeţele Neamţ, Harghita și Botoșani, activităţi educaţionale de tipul: minimarket, manager în școala ta, tineri care învaţă de la tineri, experimente creative pentru preșcolari, tabere școlare, 30 părinţi participanţi la workshop de educaţie parentală, sprijin financiar.

-1pachet integrat de servicii furnizat în educaţia școlară: 1 program Școala după școală, 5 cercuri educaţionale organizate lunar (robotică, html de bază, prelucrare imagini, siguranţa pe internet&reţele de socializare, limba engleză) în fiecare din cele 10 unităţi de învăţământ vizate din judeţele Neamţ, Harghita și Botoșani, activităţi de pregătire la limba română și matematică pentru evaluarea naţională, tabere școlare, activităţi educaţionale de tipul: minimarket, manager în școala ta, tineri care învaţă de la tineri, experiemente creative pentru școlari, sprijin financiar.

La nivelul proiectului, cu sprijinul experţilor de  dezvoltare personală și consiliere școlară vor fi elaborate, implementate și monitorizate planuri de dezvoltare individuale pentru 60 de antepreșcolari, 200 de preșcolari și 540 de școlari.

Proiectul are în vedere o abordare integrată – programe pentru nivelele antepreșcolar, preșcolar, școlar, – reabilitări și dotări, cercuri școlare, activităţi inovative și incluzive, consiliere și educaţie parentală, programe de sprijin pentru accesul la educaţie, combinate cu programe de tip „A doua șansă”, programe de tip „Școala după școală/Școala de weekend”, sesiuni de formare a cadrelor didactice, activităţi organizate cu implicarea actorilor locali și activităţi dedicate sprijinirii tranziţiei de la un ciclu educaţional la altul. Aceste acţiuni au un impact direct asupra facilitării accesului la educaţie și prevenirii/reducerii părăsirii timpurii a școlii.

Dotarea școlilor din proiect cu mijloace IT (laptopuri, server, multifuncţionale, table interactive, echipamente office, camere senzoriale) va contribui la realizarea unor activităţi educative atractive și după finalizarea proiectului.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page