LOCAL | Procedura de facturare a energiei termice
Facturarea energiei termice către proprietarii apartamentelor deconectate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică se face potrivit actelor normative în vigoare, inclusiv a Hotărârii Consiliului Local nr.369/2010 privind aprobarea încheierii convențiilor de facturare individuală pentru consumatorii racordați la Sistemul de alimentare centralizată cu energie termica din municipiul Botoșani. Modern Calor a respectat toate etapele prevăzute în H.C.L. 369/2010. Astfel, s-au întocmit contracte de furnizare cu asociațiile de proprietari și convenții de facturare individuală cu consumatorii racordați la SACET, acestea fiind semnate de către reprezentanții asociațiilor, de furnizor și de proprietarii apartamentelor branșate, asa cum prevede Ordinul ANRSC 483/2010 și Hotărârea Consiliului Local.
Pentru apartamentele nebranșate la sistemul centralizat, se facturează cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecarui consumator, care este proporțională cu suprafața echivalentă termic a coloanelor de încălzire și distribuție ce traversează locuințele, în situațiile în care acestea sunt neizolate și care cedează în mod continuu căldura în proprietățile individuale. De asemenea, se facturează energia termică ce reprezintă cota-parte din cheltuielile cu energia termică consumată în spațiile aflate în proprietatea comună (casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, subsol, holuri) proporțională cu cota-parte indiviză.
Instalațiile aflate în proprietatea fiecărui consumator fac obiectul coproprietății forțate din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente, așa cum stabilește art. 649 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 287/2009. De asemenea, potrivit art.3 lit (b) din Legea nr. 230/2007, la cota parte din proprietatea comuna niciun proprietar nu poate renunța.
Fiecare proprietar beneficiază în mod direct de căldura cedată de coloanele de distribuție ce traversează toate proprietățile individuale din condominiu, inclusiv cei care au caloriferele deconectate de la aceste coloane. De asemenea aceștia beneficiază în mod indirect de căldura cedată de conductele, coloanele de distribuție și caloriferele montate în spațiile comune, indiferent dacă aceștia au sau nu apartamentele racordate la sistemul centralizat.
Legalitatea facturării energiei termice pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat este susținută și de sentințele definitive emise de instanțele de judecată, în dosarele înaintate pentru recuperarea debitelor neachitate în termen , care au decis că sumele facturate sunt reale si certe.