Constructorul a solicitat sume suplimentare pentru efectuarea unor intervenții neprevăzute în proiectul inițial care vizează structura de rezistență a clădirii construită în urmă cu un secol.
Contractul pentru reabilitarea clădirii Teatrului „Mihai Eminescu” a fost semnat în urmă cu un an, are o valoare de aproape 4 milioane de euro și este finanțat din fonduri europene. Lucrările ar trebui finalizate în luna decembrie, însă cu siguranță termenul va fi amânat. Și asta pentru că firma care execută lucrările (Victor Construct) a depistat o serie de probleme care nu ar fi fost anticipate la data demarării proiectului.
”Lucrările de reabilitare s-au oprit la partea de consolidare, fiind necesar să se finalizeze documentația la ceea ce privește partea de structură de rezistență. Trebuie lămurită această problemă. Cu ocazia decoperatărilor făcute pe toată suprafața clădirii au fost identificate probleme extinse față de cele prevăzute inițial, apărute ca urmare a uzurii imobilului, dar și ca urmare a modificării normativelor în construcții. Toată atenția și concentrarea se va îndrepta spre asigurarea securității clădiriii. Așteptăm o estimare a valorii a ceea ce înseamnă această intervenție. Cel mai pribabil, aceste sume vor trebui asigurate de la bugetul local” a declarat Cornel Herghelegiu, director de dezvoltare in cadrul Primăriei.
Cu alte cuvinte, normativele actuale sunt mai stricte față de cele de acum un secol, când a fost ridicat imobilul. Expertizele solicitate de edilii locali au arătat că sumele necesare lucrărilor suplimentare reprezintă mai mult de 30% din valoarea proiectului, fonduri care nu pot nu pot fi acoperite din finanţarea europeană și pe care nici municipalitatea nu și le poate permite.
„Să dimensionăm totul la ceea ce înseamnă Botoșaniul, un oraș care nu poate îngădui niște construcții fanteziste și niște costuri pe măsură. Problema cea mai grea este că trece îm tabăra responsabililor această problemă: cine și din ce fonduri va încheia lucrările. Aici, şi executivul şi consilierii au a înţelege următorul aspect. Dacă noi nu facem pe cheltuială proprie această consolidare, va rămâne ca tocmai comunitatea să plătească mai mult. ”, susţine Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu Botoșani.
Din cauza problemelor constructorul este în afara graficului stabilit la demararea proiectului. Potrivit directorului Traian Apetrei, până acum s-au derulat mai puțin de 15% din lucrările necesare. În tot acest timp, instituția funcționează la Casa Tineretului.
„La nivel național ar trebui înființată o structură specializată care să se ocupe de reabiliarea teatrelor, măcar într-un anumit procent. Așa, că fiecare firmă descoperă Oul lui Columb, redescoperă anumite detalii specifice teatrelor, este anevoios, iar noi ducem o lupta permanentă cu timpul!”’ a mai spus Traian Apetrei.