La Botoşani, a fost pus în circulaţie primul taxi 100% electric din Moldova. Proprietarul spune că modelul este unic în România şi că-şi doreşte să mai achiziţioneze astfel de maşini electrice pentru a funcţiona în regim de taxi. Totodată Primăria Botoşani se gândeşte să realizeze o infrastructură adecvată alimentării acestor autoturisme pentru a încuraja folosirea transportului ecologic.
În municipiul Botoşani a fost pus în funcţiune primul taxi electric din regiunea Moldovei. Este vorba despre un autoturism Volkswagen E-Golf, de ultimă generaţie, spune proprietarul acesteia, Gheorghe Hogaş. Botoşăneanul este proprietar de mai bine de două decenii al unei firme de taxi din municipiul reşedinţă de judeţ şi s-a gândit să încerce şi varianta maşinilor ecologice.
Primul autoturism înscris în regim de taxi poate fi văzut deja pe străzile oraşului urmând ca până la sfârşitul anului să mai fie aduse încă cel puţin 7 astfel de autoturisme.
„Am văzut că în lumea civilizată acesta este viitorul”
Gheorghe Hogaş, patronul unei firme de taxi din municipiul Botoşani a adus în urmă cu două luni în România, un autoturism electric marca Volkswagen E-Golf, cu toate dotările. Maşina este nouă şi a costat 40.000 de euro. Botoşăneanul spune că şi-a dorit să aducă o maşină electrică care să funcţioneze ca taxi, pe străzile oraşului. ”Am fost în Europa, în multe ţări. Şi în majoritatea capitalelor Occidentale aproximativ 80% dintre taxiuri sunt electrice. Am văzut că în lumea civilizată acesta este viitorul şi am zis să fac primul pas”, spune Gheorghe Hogaş. Totodată, proprietarul maşinii spune că s-a gândit şi la economie.
“Vorbim de un consum de 9 lei la suta de kilometri, faţă de 55 de lei la suta de kilemtri pentru carburantul clasic. Este o diferenţă. Folosind-o ca taxi, îi amortizez preţul în patru ani”, spune Hogaş. Totodată pentru fiecare maşină electrică cumpărată, statul oferă 10.000 de euro. Tocmai de aceea botoşăneanul se gândeşte să mai aducă astfel de autoturisme care să fie transformate în taxiuri. ”Voi mai aduce astfel de autoturisme, dar vor avea o autonomie mai mare. Aceasta de acum are o autonomie de aproximativ 320 de kilometri, iar cele care vor veni, prin luna decembrie, vor avea autonomie de 500 de kilometri”, spune botoşăneanul. Practic, va fi vorba de cel puţin încă 7 autoturisme, ceva mai ieftine însă decât acesta. ”Este singurul model de aceste fel din ţară. Mai sunt maşini electrice în vestul ţării dar nu acest model, din câte ştiu eu”, spune Gheorghe Hogaş.
”Smart City” pentru maşini electrice
Primul taxi electric din Botoşani a primit luni licenţa de funcţionare. Iar reprezentanţii municipalităţii spune că susţin astfel de proiecte privind transportul ecologic. Iar oportunitatea a apărut odată cu retragerea unei licenţe de taxi din cauza documentaţiei incomplete. Această licenţă aparţinând municipalităţii a fost scoasă la licitaţie iar câştigătorul a fost desemnat botoşăneanul cu taxiul electric. ”A venit şi a ofertat acest serviciu cu o maşină nouă, integral electrică, a obţinut în acest fel punctajul cel mai mare şi a primit licenţa pusă în licitaţie. Dorim încurajarea maşinilor care nu poluează”, spune viceprimarul Cosmin Andrei.
Totodată având în vedere faptul că deja tot mai mulţi botoşăneni încep să prefere maşinile electrice, reprezentanţii municipalităţii se gândesc să regândească un proiect mai vechi pentru construirea de staţii de alimentare a maşinilor electrice. Acesta proiect a fost gândit în urmă cu patru ani şi presupunea instalarea a aproximativ 20 de staţii de alimentare în oraş. Proiectul va fi reanalizat şi se va încerca punerea lui în practică. Deocamdată taxi-ul electric al botoşăneanului Gheorghe Hogaş este alimentat la propria staţie electrică. În Botoşani mai există doar încă o staţie electrică privată dar şi alte 4 autoturisme electrice personale. Tariful la taxiul electric este de 2.48 lei per kilometru.
Sursa: adev.ro