Astăzi a fost scoasă pe piața locală prima recoltă de roșii cultivate în județul Botoșani, inclusă în programul național Tomate, lansat în acest an de Guvernul României.
Aceasta aparține familiei Aniculăesei din localitatea Hudum, care cultivă legume de mai bine de 10 ani.
Roșii de toate soiurile au fost cultivate în 15 solarii, unele care cântăresc câteva sute de grame și până la un kilogram, sunt îngrijite de Cristian Aniculăesei și fiul său, Marius, și comercializate în Piața Centrală de Elena Aniculăesei, iar în plin sezon en-gros în Suceava.
“Toată familia este implicată în această afacere. Eu am fost plecat în străinătate și când m-am întors mi-a dorit ca fiul meu să rămână acasă. Așa am înfiinmțat mai întâi un solar, apoi încă 4 și tot așa…nici nu știu cât am investit. Nu am calculat nici ce profit avem, important este că ne asigură traiul zilnic. Avem clienții noștri care abia așteaptă și ne întreabă chiar și cu două luni înainte dacă avem roșii. Clientul nu poate fi păcălit. Consistența, aspectul și gustul roșiei românești diferă față de produsele din import. Nu rămânem niciodată cu marfa nevândută.” a spus Cristian Aniculăesei, care estimează în acest an o producție de 40 de tone.
În Registrul Direcției Agricole s-au înscris, pentru acordarea acestui sprijin 59 de producători, care au depus cereri de finanțare. Primii care au ieșit cu roșii timpurii pe piață sunt legumicultorii din Hudum. Ei vor primi sprijinul financiar după ce vor demonstra că au vândut minim 2.000 de kg la 1.000 mp de sere.
“Facem ce făceam și până acum, fără să primim un leu de la nimeni. Acum, banii sunt bineveniți. Acoperă o parte din cheltuieli. Dacă ne putem cumpăra lemnele de foc pentru iarnă, pentru că așa încălzim serele iarna, tot e bine.” a spus Elena Aniculăesei.
“Ei sunt primii producători din cadrul acestui program, iar de săptămâna viitoare vor mai ieși la piață și alți potențiali beneficiari ai sprijinului de 3.000 de euro pe minim 1.000 mp. Acest program se dovedește a fi unul de succes!” a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că a fost prelungit până în data de 15 iunie termenul de depunere a documentației pentru schema de Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, cunoscut şi sub numele de Programul pentru tomate româneşti.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate în spații protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate de minimum 1.000 mp; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primării; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai, inclusiv și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Mai multe despre acest program aflați AICI.
2 Comments