Primarii rămași fără bani stau cu ochii pe Guvern! Este ziua în care Executivul face rectificarea bugetară. Va fi o recrificare pozitivă, iar sumele cele mai consistente merg la plata salariilor marite, dar și pentru pensiile speciale.
Finanțarea unor creșteri de salarii și a plății unor pensii speciale reprezintă partea cea mai consistentă a proiectului de rectificare bugetară, peste două miliarde de lei.
Proiectul de ordonanță, care ar putea fi discutat azi în ședința de Guvern, se bazează pe majorarea PIB-ului nominal de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 503,8 milioane de lei.
La bugetele locale vor merge 611,9 milioane lei, din care 550 milioane pentru acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
Guvernul plătește acum 400 milioane de lei numai pentru pensiile speciale din Ministerul Administrației și Internelor. De asemenea, bugetul SRI pentru asistență socială a fost majorat cu 23 de milioane de lei. În vara acestui an, Guvernul Mihai Tudose a decis să înghețe pensiile speciale, păstrând însă acest tip de pensii, care nu se bazează pe contribuții ci pe raportarea la salariile aflate în plată. A urmat un val de pensionări din Ministerul de Interne, SRI sau Armată.
CINE PIERDE ȘI CINE CÂȘTIGĂ LA RECTIFICARE
BANI ÎN PLUS
Bugetele locale: 611,9 milioane lei pentru salarii profesori, protecția copilului, învățământ particular confesional acreditat
Ministerul Muncii și Justiției Sociale: 630,9 milioane lei plus 537 milioane lei pentru alocații plus 115,9 milioane lei pentru bugetul asigurărilor sociale
Ministerul Afacerilor Interne: 363,5 milioane lei plus 400 milioane lei pentru pensii speciale
Ministerul Transporturilor: 293,9 milioane lei plus 345,6 milioane lei pentru cofinanțare fonduri europene
Ministerul Sănătății: 281,0 milioane lei plus 287,2 milioane lei pentru programe de sănătate si salarii
Ministerul Justiției: 232,1 milioane lei plus 240,2 milioane lei pentru salarii
Ministerul Educației Naționale: 30 milioane lei plus 50 milioane lei pentru salarii
BANI ÎN MINUS
Ministerul pentru Mediul de Afaceri: 78,5 milioane lei
Ministerul Finanţelor Publice: 51,9 milioane lei
Ministerul Dezvoltării Regionale: 43,7 milioane de lei, dar s-au alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL
Ministerul Culturii: 27,8 milioane de lei
Ministerul Mediului: 27,4 milioane de lei
Sursa: Ministerul Finanțelor