ImportantLocal

LOCAL | Primării amendate pentru neîntreţinerea cursurilor de apă, a şanţurilor şi rigolelor

Mai multe primării din judeţul Botoşani au fost sancţionate pentru modul defectuos în care au salubrizat cursurile de apă întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere.

Deficienţele au fost constatate cu ocazia unui control tematic desfăşurat în luna martie de două comisii compuse din reprezentanţi ai Serviciului de Gopsodărire a Apelor, Gărzii Naţionale de Mediu şi ISU.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate un nr. 5 sancţiuni contravenţionale, din care 2 avertismente şi 3 amenzi la UAT-urile Vorona, Cristeşti şi Santa Mare pentru depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă, pe baraje şi diguri sau în zonele de protecţie a acestora a materialelor de orice fel. Valoarea totală a amenzilor aplicate în cuantum de 6.000 lei.

Deasemeni, Primăria comunei Mitoc a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei pentru că nu a realizat şi întreţinut şanţurile şi rigolele de scurgere din localităţi.

Potrivit raportului prezentat în Colegiul Prefectural, pe râul Vorona, afluent de stânga al cursului de apă Siret, pe secţiunea de curgere a localităţii Vorona (com. Vorona) nu este îndepărtată vegetaţia lemnoasă pe aproximativ 20 % din albia râului, pe râul Miletin, afluent de drepta al cursului de apă Jijia, pe secţiunea de curgere a oraşului Flămânzi nu este îndepărtată vegetaţia lemnoasă pe aproximativ 10 % din albia râului, pe râul Luizoaia afluent de dreapta al cursului de apă Sitna, pe raza mun. Botoşani nu este îndepărtată vegetaţia lemnoasă pe aproximativ 30% din albia râului.

S-a constatat depozitarea de gunoi de grajd şi deşeuri menajere în albia minoră şi în zona de protecţie a cursului de apă Valea Badelui (afluent de dreapta al r. Prut) pe teritoriul localităţii Ripiceni.

Pe cursul de apă Miletin şi afluenţii Cordun şi Varniţa, în oraşul Flămânzi s-au depistat depozite de gunoi de grajd şi deşeuri menajere cu un volum total de cca 170 mc, iar în comuna Copălău în zona pod Coşărcărie s-a depistat un depozit de gunoi menajer şi deşeu periculos (azbociment) de cca. 80 mc.

Au mai fost constatate depozitări de gunoi de grajd şi deşeuri menajere cu un volum de cca 110 mc în albia majoră a râului Jijia, pe teritoriu comunei Truşeşti.

În localitatea Gorbăneşti (comuna Gorbăneşti) a fost depistat un depozit de gunoi de grajd şi deşeuri menajere cu un volum de cca 50 mc în zona de protecţie al cursului de apă Valea Satului (afluent al cursului de apă Burla).

A fost verificată existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite

Există vegetaţie lemnoasă şi ierboasă în special pe albiile cursurilor de apă Sitna, cu afluentul Burla de pe raza comunelor Stăuceni (localităţile Roşiori, Siliştea), Lunca (localităţile Stroieşti, Lunca, Suliţa (localităţile Cheleş, Suliţa); cursul de apă Miletin Cristeşti, Coşula (localităţile Coşula, Buda), Flămînzi, Prăjeni; cursul de apă Teascu pe raza municipiului Botoşani.

Modul în care au fost salubrizate formaţiunile torenţiale din zonele locuite

Au fost verificate cursurile de apă Miletin pe teritoriul comunelor Coşula şi Copălău, Buhai pe teritoriul comunei Şendriceni, Pârâul întors pe teritoriul comunei Văculeşti, Prut pe teritoriul comunelor Hudeşti şi Rădăuţi Prut, cursuri de apă pe care s-au înregistrat inundaţii în anii anteriori. Nu s-a constatat existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunilor torenţiale din apropierea zonelor locuite.

 Modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere din localităţi.

Au fost verificate un număr de 61 de unităţi administrativ teritoriale cu 263 localităţi cu risc de inundaţii. In urma verificării stării şanţurilor şi rigolelor de scurgere s-a constatat ca au fost executate lucrările de curăţire a rigolelor şi şanţurilor marginale ale drumurilor publice de interes local în vederea asigurării preluării apelor pluviale şi scurgerilor de pe versanţi.

Deficienţe au fost constatate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale Ştefaneşti (Ştefaneşti, Bobuleşti, Bădiuţi, Stânca), Mitoc (Mitoc şi Horea), Vorona (loc. Icuşeni, Joldeşti, Poiana şi Vorona Mare), Ungureni (loc. Borzeşti, Călugărenii Vechi, Călugărenii Noi, Mihai Viteazu, Plopenii Mari şi Plopenii Mici), Manoleasa (Manoleasa, Liveni, Sadoveni, Flondura), Dimăcheni (loc. Mateieni şi Recea-Verbea), Cristeşti (loc. Oneaga şi Schit-Orăşeni), Ripiceni (loc. Ripiceni) şi Santa Mare (loc. Ringhileşti Deal şi Santa Mare), unde nu sunt curăţate şanţurile şi rigolele de pe drumurile comunale şi săteşti fiind colmatate secţiunile de scurgere în proporţie de peste 40%, în special pe porţiunile de drum cu declivitate mărită sau la baza pantelor de scurgere şi în dreptul podeţelor de traversare către proprietăţile private.

În urma controalelor efectuate nu au fost aplicate sancţiuni, însă au fost dispuse măsuri pentru remediereea deficienţelor.

Ca urmare a verificărilor efectuate la cele 61 unităţi administrative, s-a constatat în general preocupare pentru starea de igienizare a localităţilor şi a cursurilor de apă, iar dispoziţiile specificate în Ordinul prefectului nr. 82/02.03.2016 privind modul de aplicare a măsurilor de prevenire a riscurilor la inundaţii şi de limitare a efectelor acestora, precum şi implementarea acţiunilor de verificare a modului în care sunt salubrizate cursurile de apă şi sunt realizate şi întreţinute rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, sunt în majoritate îndeplinite.” se mai arată în raportul SGA.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page