LOCAL | Preșcolarii Grădiniței Nr.15 Botoșani s-au implicat activ în Săptămâna Educației Globale – FOTO
Preșcolarii Grădiniței Nr.15 Botoșani s-au implicat activ în Săptămâna Educației Globale 18-22 noiembrie 2019 ,,Schimbările climatice”prin Proiectul Educațional desfășurat la nivel de grădiniță ,,Să înțelegem lumea în care trăim!”
Fiecare zi a avut o temă anume: ,, Apa, miracolul vieții”, ,,Pământul care ne hrănește”, ,,Deșeurile și poluarea”, ,,Sănătatea noastră și mediul”, ,,Păstrați sănătatea Pământului!”pentru a afla cum pot ei contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice.
Copiii noștri au învațat despre toate aceste lucruri observând, cântând, spunând poezii, desenând, povestind, făcând mici experiențe știut fiind faptul că la o vârstă mică ei pot constitui factori de modificare a atitudinilor, comportamentelor adulților prin intermediul proceselor de transfer atitudinal și informațional intergenerații-copilul ca agent al schimbării.
Fiecare educatoare în funcție de nivelul grupei și particularitățile individuale de înțelegere ale copiilor a făcut cunoscut acestora importanța apei ca sursă a vieții pe Pământ, beneficiile acesteia și dezastrele produse de inundații sau de apa poluată.
Copiii au înțeles că pământul este cel care ne hrănește și că trebuie să ne pese dacă vietățile de pe el trăiesc sau mor,să ne pese dacă ceea ce mâncăm este sănătos sau bolnav, pentru că pământul hrănește plantele și animalele și implicit pe noi oamenii.
Preșcolarii au aflat că de multe ori, omul strică echilibrul natural şi îmbolnăvește mediul. În fiecare colţ al lumii, oamenii taie păduri, generează incendii, poluează aerul şi apa care duc la dispariţia viețuitoarelor, creşterea problemelor de sănătate şi chiar pierderea de vieţi umane. Ca atare copiii au confecționat stegulețe și postere pe care au desenat sau lipit Planeta Pământ,iar educatoarele le-au scris mesajele formulate de către ei pentru sănătatea Pământului:,, Nu aruncați nimic la voia întâmplării!”, ,, Nu rupeți florile”, ,, Nu murdăriți apele cu deşeuri!”, ,, Colectați materialele reciclabile!”,etc.
S-au realizat cu copiii pubele de colectare selectivă a deșeurilor (sticlă, hârtie, plastic)explicându-li-se necesitatea acestei colectări.
Însoțiți de educatoare preșcolarii au iesit în curtea grădiniței după ce în grupe au discutat despre ce înseamnă un spațiu de joacă curat ,frumos și sănătos și au adunat frunze și crengi uscate, gunoaie, hârtii aduse de vânt, au plantat tufănele și crizanteme.
Săptămâna s-a încheiat cu o paradă a costumelor confecționate din materiale reciclabile, activitate în care alături de copii s-au implicat și părinții arătându-le copiilor că pot să facă și altceva din obiectele/lucrurile care nu le mai folosesc”.