ImportantLocal

LOCAL | Premierul Dacian Cioloş a afirmat că Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri care să limiteze defrişările ilegale

Premierul Dacian Cioloş a afirmat că Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri care să limiteze defrişările ilegale şi care să permită statului să aibă un control mai strict al tăierilor de copaci, scrie News.ro.

„Pregătim un pachet de măsuri care să limiteze defrişările ilegale şi care să permită statului un control mai strict al tărierilor în general. Un pachet care va include şi măsuri legislative, dintre care pe unele le-aţi văzut. Astăzi am adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care am crescut nivelul sancţiunilor pentru cei care nu-şi fac treaba în a menţine în condiţii legale pădurile, în a păzi pădurile, în a le exploata ilegal. (…) Am venit cu o măsură de sprijin financiar pentru acea parte din pădurile private are sunt în afara oricărui control şi oricărui supraveghere”, a spus Cioloş.

Premierul a mai spus că mai sunt şi alte tipuri de sancţiuni pentru amenajamentele silvice şi a avut discuţii, în acest sens, cu Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Justiţie.

„Mai sunt şi alte tipuri de măsuri legate de aşa-numitele amenajamente silvice. Asta ănseamnă un plan de întreţinere a parcelelor de păduri pe  mai mulţi ani pe baza cărora se pot face tăieri. Acolo sunt o serie de neclarităţi, chiar de ilegalităţi în modul de elaborare a acestor planuri şi aici pregătim o serie de măsuri”, a mai spus premierul.

El a precizat că se va ajunge la o informatizare a sistemului care va urmări tot ceea ce se întâmplă pe o parcelă pe care se exploatează material lemnos.

„Am cerut să avem o legislaţie în aşa fel încât pe fiecare parcelă pe care exploatează material lemnos să avem la capătul parcelei o pancartă pe care să scrie în baza cărei autorizaţii se fac tăieri, ce anume se taie, ce cantitate”, a mai spus Cioloş.

294 de metri cubi de lemn s-au tăiat, în primele 6 luni, din pădurile judeţului Botoşani.

Constatările au fost făcute după efectuarea a 257 de controale, în urma cărora s-au dat amenzi în valoare de 77 de mii de lei. 
 Doar 60% din volumul de masă lemnoasă tăiat a fost justificat de personalul  silvic, diferenţa fiind imputată, conform contractului colectiv de muncă, personalului silvic care nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu.

Valoarea totală a pagubelor se ridică la 44.889 de lei.

 5 persoane au ajuns în atenţia oamenilor legii pentru infracţiuni la regimul silvic, iar în 54 de cazuri au fost întocmite procese verbale de contravenţie pentru tăieri ilegale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page