ImportantLocal

LOCAL | Premieră atipică la teatru: “Aniversarea”

 Un spectacol unic până acum în Botoşani va fi pus în scenă sâmbătă şi duminică de actorii Teatrului Mihai Eminescu, în regia lui Erwin Şimşensohn.
“Aniversarea” se va juca într-un fel atipic, ieşit din firescul teatral cu care publicul botoşănean a fost obişnuit: publicul este invitat în casa unei familii, pentru a trăi alături de actori povestea de viaţă.

Doar 65 de botoşăneni vor avea acces, în sâmbătă seară, la premiera spectacolului Aniversarea, pus în scenă de actorii Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani în regia lui Erwin Şimşensohn, de la Teatrul Evreiesc de Stat!

Şi asta nu pentru că sala nu ar avea locuri. Sunt sute! Însă spectatorii nu se vor afla în sală ci… pe scenă! Alături de actori, într-un spaţiu intim, pentru a simţi mai intens trăirile personajelor din dramă.

Aniversarea este un spectacol care aduce în atenţie o problemă destul de fierbinte a zilelor noastre. Familia, sub presiunea societăţii, trebuie să se adapteze între ceea ce ţine de moment şi ceea ce ţine de eternul uman. I-am încredinţat oaspetelui Teatrului Eminescu, Erwin Şimşensohn, regia acestui spectacol. O echipă întreagă se află în jur, încercăm să aducem publicul aproape de una dintre problemele foarte importante ale lumii de astăzi. Nu venim cu o soluţie, doar vă invit să vedem împreună acest spectacol”, a spus Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu Botoşani

“Cred foarte tare că teatrul ţine de spiritul de echipă, produsul teatral este rezultatul unei echipe, nu este un produs de autor. Acest spectacol a fost o nouă provocare, este al patrulea spectacol al meu din 2015, acesta – început anul trecut – având premiera în 2016, mi-a făcut mare plăcere să lucrez aici, unul dintre motive a fost această echipă, pasiunea pe care am găsit-o în această trupă“, a spus Erwin Şimşensohn.

În premieră la Botoşani se va juca un spectacol aparent simplu, însă extrem de complex, având în vedere elementele care îl compun şi modalitatea de prezentare. 65 de scaune alcătuiesc micul amfiteatru improvizat direct pe scenă, de unde spectatorii (65- nr limitat!) ​ vor urmări o reprezentaţie complexă din punct de vedere tehnic, cu videoproiecţii, sunet şi culoare, într-un spaţiu restrâns, de apartament, cu pereţi diformi.

Scenografia este semnată de Iuliana Gherghescu şi este completată de design video şi de sunet semnate de Andrei Cozlac şi Ana Teodora Popa.

“Spaţiul nu e un moft regizoral, o găselniţă. Raportarea publicului la spaţiul de joc serveşte spectacolului, serveşte atmosferei, serveşte relaţiei dintre actor şi spectator. O sală mare impune un anumit tip de joc, un anumit tip de rostire a replicilor, un anumit tip de relaţie a actorilor cu sala, care de multe ori poate dăuna spiritului teatral, unui adevăr scenic, unui firesc pe care mi l-am dorit prezent, unei emoţii pe care mi-am dorit-o aici, în acest spectacol. Participarea publicului atât de aproape de spaţiul de joc face parte din conceptul de spectacol, nu e un moft, nu e  nimic inovator, se practică în ţară. Mă bucur că am găsit această deschidere la Botoşani”.

Regizorul de la Teatrul Evreiesc de Stat a specificat, însă, că activitatea actorilor este afectată de lipsa unui spaţiu adecvat. Erwin a făcut apel către comunitate şi autorităţi pentru urgentarea reabilitării CLĂDIRII TEATRULUI MIHAI EMINESCU:

“Trebuie să spun, fără relevanţă directă cu spectacolul nostru, că aceast teatru, această trupă, merită mai mult din partea autorităţilor, a forurilor, pentru a se întoarce cât mai repede într-o clădire emblemă a municipiului Botoşani, un spaţiu vital, clădirea Teatrului Mihai Eminescu. Spectacolele acestei trupe trebuie să se afle acolo unde le este locul. Este greu de lucrat în acest spaţiu, este bine că el există, dar nu este o variantă ideală. Nu e propice realizării în bune condiţii a unui produs artistic de calitate. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă”, a completat regizorul.

Modul atipic de prezentare a spectacolului reprezintă o provocare chiar şi pentru actorii botoşăneni.

“Aniversarea” este o dramă cu accente comice care s-a mai jucat doar in teatrele din Timişoara şi Târgu Mureş. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, la ora 19, iar al doilea spectacol se va juca duminică , la aceeaşi oră.

„Aniversarea”, de Jeroen Van Den Berg.

Regia artistica: Erwin Şimşensohn

Scenografia: Iuliana Gherghescu

Miscare scenica: Victoria Bucun

Distributia:

Mama – Daniela Bucataru

Tata – Sorin Ciofu

Esther – Alexandra Vicol

Jurgen – Razvan Amitroaei

Thea – Gina Patrascu

„Aniversarea” este un text olandez contemporan, dramaturgul – Jeroen Van Den Berg – fiind regizor „la baza”, profesor de regie si dramaturg de succes. Povestea este extrem de dura, foarte vie, foarte actuala.

Pret bilet: 20 lei

Biletele le gasiti la Agentia Teatrala, in incinta „Centrului National de Informare si Promovare Turistica”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4, tel. 0231 / 510 970.

Program: 10 – 17, Marti – Duminica

sorin ciofu marius rogojinschi Erwin Simsensohn victoria bucun traian-apetrei

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page