Botoşăneanul Silviu Babii, un pictor cu distrofie musculară se luptă cu sistemul pentru a-şi ajuta mama căzută la pat. Pictorul,batjocorit de autorităţile statului, riscă să îşi piardă pensia de handicap, dacă îşi vinde legal tablourile. În momentul de faţă, Babii este obligat să restitutie Casei de Pensii peste 2000 de lei, pentru opt tablouri vândute într-un an.
Silviu Babii este un pictor botoşănean de 37 de ani. Este considerat un adevărat talent atât la el acasă, în municipiul Botoşani dar şi pe plan naţional fiind singurul pictor botoşănean invitat şi certificat de Uniunea Artiştilor Plastici din România la Salonul de toamnă(4-30 septembrie 2014), o expoziţie ce a reunit principalele opere ale artiştilor plastici din ţară în sala ”Brâncoveanu” din Palatul Parlamentului.
Silviu Babii pictorul atât de apreciat la expoziţiile de la City Gallery din municipiul Botoşani, luptă însă pe viaţă şi pe moarte pentru a supravieţui, pentru a se exprima artistic. Suferă de la vârsta de 4 ani de distrofie musculară, o boală ce îi vlăguieşte zi de zi muşchii. Focul creaţiei nu ţine cont de dureri sau neputinţă. Silviu Babii pictează cu o ambiţie de fier, cu lungi pauze atunci când îi scapă pensula din mână, luptând cu boala.
Lupta unui artist batjocorit de sistem
Nu este singura luptă pe care o duce pictorul botoşănean. Silviu Babii este un alt român batjocorit de sistem. Trăieşte dintr-o pensie de handicap de 400 de lei pe lună. Pentru un singur tablou are nevoie de culori şi materiale în valoare de 200 de lei. Mai nou pictorul a fost lăsat şi fără o treime din pensia mizeră de la stat. Motivul: artistul a încercat să vândă nişte tablouri pentru mâncare şi ustensile.
Mai precis după ce a vândut opt tablouri de la începutul anului, funcţionarii de la Casa Judeţeană de Pensii au decis că acesta a încălcat legea. I-au cerut înapoi pensia pe opt luni de zile. Mai exact 2200 de lei. ”Am vândut opt tablouri pe drepturi de autor in 2014. Chiar în Ajunul Crăciunului, funcţionarii silitori de la Casa de Pensii mi-au făcut cel mai frumos cadou. Mi-au trimis o citaţie prin care m-i se aducea la cunoştinţă că a m luat necuvenit pensia pe opt luni. Trebuia să o dau înapoi. De unde şi pentru ce, nu ştiu”, spune Silviu Babii.
Pictorul a făcut contestaţie. Cum toate ghişeele erau închise de sărbători, contestaţia a ajuns cu întârziere. Din luna februarie a anului 2014 până în prezent , Silviu Babii a avut poprire de la Casa de Pensii, din pensia lui de handicap, gradul II, câte 133 de lei lunar. ”Trăiesc de pe azi pe mâine. Pur şi simplu nu mă pot întreţine. Cum să pictez dacă nu am cu ce cumpăra materiale”, spune Babii. Deşi suferă de distrofie şi îi este greu să meargă, Silviu Babii a bătut pe la uşile Casei de Pensii din Botoşani pentru a găsi un răspuns.
După două zile a fost lămurit. Explicaţia este una aberantă: pictorul nu are voie să facă bani din tablouri în mod legal, atâta timp cât primeşte pensie de handicap gradul II ( categorie ce presupune incapacitate de muncă). ”Păi eu în condiţiile astea eu nu mai pot creea. Mie atâta mi-a mai rămas pe lume, creaţia, pictura. Eu nu o fac pentru bunăstarea mea. Îmi trebuie bani pentru materiale. Am văzut şi în alte ţări, oameni care pictează ţănând pensula în gură, cu picioarele. Eu de ce nu aş putea? Singura variantă îmi rămâne să vând la negru?”, se întreabă revoltat artistul.
Pictează pentru a-şi întreţine mama
Cu greu, Silviu Babii recunoaşte că mai are un motiv pentru care vinde tablouri. Pictează de multe ori şi vinde la expoziţii, pentru a face rost de bani pentru mama sa grav bolnavă. Este operată de şapte ori pentru extragerea unei tumori la coloana vertebrală şi este imobilizată la pat. Defapt cea care l-a dat în vileag este chiar femeia care printre lacrimi speră să se poată ridica şi să nu mai fie o povară pentru fiul ei bolnav. ”Ştiu că a făcut nişte expoziţii să mă ducă la operaţie. Îmi este greu fiindcă este şi el bolnav şi munceşte enorm. Câştigă şi el cât poate, fiindcă este talentat”, spune de pe patul de suferinţă Lavinia Babii.
După aproape un an de zile, contactaţii şi de reporterii Adevărul, şefii de la Casa de Pensii au găsit o soluţie.
De vină pentru popririle pe pensia pictorului ar fi un chiţibuş fiscal. ”Păi când a fost depus formularul 112, societatea care a vândut tablourile i-a reţinut şi CAS.Dacă nu îi reţinea şi rămânea doar pe drepturi de autor, era în regulă. Am luat legătura deja cu societatea care i-a vândut tablourile şi îi vor da înapoi CAS, el va plăti doar impozit şi îi vom da şi noi tot ce am poprit”, spune Marius Budăi, director Casei de Pensii din Botoşani.