LOCAL | Povestea elevei de etnie romă care a fost acceptată la cinci universităţi din UK
Abandonată la naştere şi purtând stigmatul unei etnii blamate de multe ori, Perla Scripcariu a terminat cu brio un liceu de elită din Botoşani. Fata a devenit un model pentru comunitatea romă din care face parte, fiind acceptată la cinci universităţi de top din Marea Britanie.
Perla s-a născut într-o familie de romi lăieşi din municipiul Botoşani. A fost abandonată de mama naturală la doar câteva săptămâni. Tatăl a plecat în Germania să muncească. A fost crescută de mătuşa ei, care i-a oferit o şansă şi căreia de atunci îi spune mamă. Se numeşte Petronia Scripcariu şi face parte din elita intelectuală a romilor botoşăneni, fiind profesoară de limba romani.
Datorită mediilor mari din anii de studiu şi a rezultatului de la BAC, Perla a fost acceptată la cinci universităţi de prestigiu din Marea Britanie.
“Nu există soartă potrivnică. Există doar lipsă de ambiţie şi complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”, spune Perla, potrivit adevarul.ro.
Perla nu şi-a ascuns niciodată originea, deşi a avut de luptat încă din copilărie cu prejudecăţile.
“M-am lovit de situaţii de genul acesta, discriminatorii aş putea spune, încă de când eram mică. Copii cu care mă jucam mă respingeau, spunând că sunt ţigancă. Chiar şi când aveam rezultate bune la scoală, erau remarci ironice de genul: “Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!”. Ei se aşteptau ca fiind de etnie romă, să nu fie la acest nivel, să nu fac toţi ceilalţi. Dar lucrurile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea şi să mă justific că nu pot face lucruri fiindcă sunt discriminată. Din contră, m-au ambiţionat. M-au făcut să-mi doresc şi mai mult. Am muncit şi mai mult pentru ceea ce-mi doream”, spune Perla.
Profilul pe care Perla Scripcariu doreşte să-l urmeze este Relaţii internaţionale, dar şi Ştiinţe Politice şi vrea să se implice pentru integrarea grupurilor defavorizate indiferent de etnie.
În viitor îşi doreşte să ajungă în Parlamentul European şi să devină un activist pentru drepturile persoanelor defavorizate, să găsească soluţii pentru reintegrarea lor socială.