LOCAL | Polițiștii atrag atenția asupra unui nou mod de operare în înșelăciunile prin medoda „ACCIDENTUL”!
În ultima perioadă de timp, autorii înşelăciunilor şi-au diversificat modurile de operare, apărând noi modalităţi de săvârşire a acestui gen de infracţiuni.
Metoda „Accidentul” este cel mai des folosită.
De la începutul acestui an, 16 persoane au căzut victime ale acestui mod de operare, prejudiciile create fiind cuprinse între 1.000 lei şi 25.000 lei.
Mai mult, în ultima perioadă de timp, pentru a evita orice contact cu potenţialele victime, escrocii apelează la serviciile firmelor de TAXI, pentru a-şi duce la îndeplinire activitatea infracţională.
În principal sunt vizate persoane în vârstă, despre care se ştie că au un membru al familiei (fiu, fiică), plecat în străinătate sau domiciliat în altă localitate.
Abordarea se face de regulă prin rețelele de telefonie fixă.
Persoana care apelează se recomandă a fi fiul sau fiica în cauză şi vorbeşte plângând şi neclar, „pasând” apoi telefonul unui presupus avocat (sau unei persoane cu o altă presupusă calitate oficială), pentru o mai mare credibilitate.
Acesta din urmă anunță un eveniment dramatic (accident rutier cu spitalizarea victimelor) în care a fost implicat fiul/fiica persoanei respective şi solicită victimei să plătească o sumă de bani reprezentând onorarii sau cheltuieli pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.
Ulterior, escrocii apeleaza la firme de TAXI, solicitând comenzi la adresele persoanelor induse în eroare şi, după obţinerea numerelor de telefon ale şoferilor, îi contactează pe aceştia iar sub pretextul că au de primit bani de la membri de familie sau prieteni, le indică să se prezinte la adresa comunicată în comandă pentru a ridica sumele respective.
După ce şoferul de TAXI intră în posesia sumelor respective, i se solicită să se deplaseseze la alte adrese, de obicei din alte judeţe, precizându-i-se că i se va plăti contravaloarea deplasării şi un bonus sau i se solicită transmiterea, prin serviciile de transfer monetar, a sumelor de bani.
ATENȚIE!
Întotdeauna este un anunţ şocant, urmat de solicitarea unei sume de bani prin intermediul „avocatului”.
Ţintele predilecte sunt persoane în vârstă!
Ambele personaje implicate sunt extrem de convingătoare, având certe abilităţi de a induce o stare de panică şi sunt lipsite de orice scrupule!
DE ŞTIUT!
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
- Ø În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
- Ø Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
- Ø Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale!
- Ø De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
- Ø Unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:
- Dacă primiţi un astfel de apel telefonic, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi dacă ruda în cauză a fost într-adevăr implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).
În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale persoanelor implicate în eveniment (aşa cum v-ar putea spune „avocatul” de la telefon)!
- dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut totuşi să verificaţi veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
- fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
- nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
- Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!