Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a organizat joi un exerciţiu de simulare a pestei porcine clasice. Partea teoretică a evenimentului a avut loc la sediul instituţiei, iar partea practică în localitatea Vlădeni într-o fermă comercială de creştere a porcilor.
La acest exerciţiu au participat, pe lângă conducerea DSVSA, profesor doctor Săvuţă Gheorghe de la Facultatea de Medicină Veterianară din Iaşi, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Urgenţă și ai Prefecturii Botoșani, ai primăriei Vlădeni, precum şi toţi medicii concesionari din judeţ.
După ce a fost comunicat planul de acţiune şi măsurile care se impun în astfel de situaţii, DSVSA a simulat intervenţia în exploataţia în care a fost raportat focarul de pestă porcină africană.
Potrivit scenariului, în această dimineaţă la ora 6.00, s-a primit o notificare cu privire la existenţa unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, în exploataţia domnului Țiței, din comuna Vlădeni . Acesta a sesizat decesul unuia dintre animale şi a anunţat de urgenţă medicul veterinar din comună, Sidonia Niţură, care a urmat procedura.
“Am ales o exploataţie mixtă, bovine şi porcine, pentru desfăşurarea acestei simulări. Potrivit acesteia, la ora 6:00, domnul Țiței ne-a înştiinţat că are un deces la un porc, am respectat procedura, am anunţat medicul de zonă, respectiv Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind decesul porcului. Apoi, cu medicul oficial, ne-am deplasat la exploataţie, am izolat proprietatea cu bandă şi cu afişe prin care se interzice accesul în curte din cauza suspiciunii de pestă porcină africană, urmând apoi examinarea clinică a întregului efectiv de pornice, urmând apoi separarea porcilor bolnavi de porcii sănătoşi”, a spus medicul veterinar Sidonia Niţură.
Boala nu se transmite la om. Deţinătorii de porci domestici trebuie să ştie că, în caz de confirmare a bolii şi chiar de suspiciune, statul roman oferă despăgubiri la valoarea de piaţă, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu. Pagubele suferite sunt stabilite de o comisie de evaluare. Se oferă despăgubiri numai pentru animalele identificate şi introduse în baza de date. Nu este permisă vânzarea porcilor în târguri şi nici nu vor fi permise aglomerări de animale din specia suină.
Pesta porcină africană a fost introdusă în Europa în urmă cu 60 de ani. Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici şi sălbatici, indiferent de vârstă şi sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, iar anatomopatologic prin diateză hemoragică. Rata de morbiditate (îmbolnăvire) este de aproape 100%, iar rata de mortalitate este de 95%. Nu există vaccin disponibil contra acestei boli, boala nu poate fi tratată. Virusul PPA este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici. Se poate inactiva în 60 de minute la 56 grade Celsius, în 30 de minute la 60 grade Celsius, sau prin soda caustică 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compuşi de iod etc.
Boala se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase sau indirect, prin adăposturi, aşternut, furaje, mijloace de transport contaminate; prin hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conţin carne sau produse din carne infectate; prin vectori biologici: căpuşe. Singura posibilitate de diagnostic diferenţial între pesta porcină africană şi pesta porcină clasică este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.